Το Speaker.gr, φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές και προπονητές, που ανέδειξε η Λαμία και η Φθιώτιδα, τον Πέτρο Πανόπουλο.
Συνάντησα τον Πέτρο Πανόπουλο και του ζήτησα να σκιαγραφήσει τη μέχρι στιγμής κατάσταση στην Α' Κατηγορία Φθιώτιδας, καθώς και να σχολιάσει την εικόνα που παρουσιάζει ο ΠΑΣ Λαμία, αλλά και ο Παναθηναϊκός στη Super League.
Ο Δάσκαλος, όπως μου αρέσει να αποκαλώ τον Πέτρο Πανόπουλο, με λόγια μεστά, στακάτα και γεμάτα διδαχή λόγω της εμπειρίας του, μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να διαβούμε και πως να υπηρετήσουμε το ποδόσφαιρο.

Sp: Δάσκαλε, σ' ευχαριστώ που δέχτηκες την πρόσκλησή μου.
Π.Π: Ηλία εγώ σε ευχαριστώ, για την τιμή που μου κάνεις να μιλήσουμε.

Sp: Θέλω πρώτα απ' όλα ένα σχόλιο για την Α' Φθιώτιδας, καθώς ο φακός μου σε έχει συλλάβει σε αρκετά γήπεδα στο Τοπικό Πρωτάθλημα.
Π.Π: Ναι, όσο μπορώ παρακολουθώ. Άλλωστε έχω περάσει από αρκετές ομάδες ως προπονητής και πολλά από τα παιδιά τα είχα εγώ.

Sp: Άρα είσαι ενήμερος, τι αίσθηση έχεις;
Π.Π: Κατ' αρχάς, είμαι αντίθετος με τα play off. Διαλύουν την ομάδα, τον προπονητή, τους παράγοντες. Χαλάνε όλο το πλάνο, όλη τη φιλοσοφία του προπονητή που χτίζει από την αρχή. Δεν αποφέρουν κάτι το ουσιαστικό.
Άντε, να γεμίσουν οι εξέδρες και να κόψουν εισιτήρια οι ομάδες που συμμετέχουν. Δεν κερδίζουμε τίποτα από τη διεξαγωγή τους. 
Η ομάδα που θέλει να βγει, θα βγει. Δεν μπορεί η οποιαδήποτε ομάδα να ανέβει παραπάνω, ας δούμε  τα οικονομικά τους.


Sp: Βάση του βαθμολογικού πίνακα, η Αταλάντη έχει πάρει διαφορά 8 βαθμών, δεν γίνονται play off, θα στραβοπατήσει κάπου, ώστε να μειωθεί η απόσταση και να γίνουν;
Π.Π: Η Αταλάντη, που έχει πολύ καλή ομάδα, αύξησε τη διαφορά με το στραβοπάτημα των άλλων ομάδων. Όμως από δω και πέρα έχει ένα πρόγραμμα δύσκολο, θα χρειαστεί να περάσει μέσα από δύσκολες έδρες. Αλλά και οι άλλες ομάδες που βρίσκονται στην πεντάδα, παίζουν όλες μεταξύ τους και όλα παίζονται.

Sp: Την Αταλάντη λοιπόν  τη χρίζεις φαβορί και βλέπεις 3-4 ομάδες να παλεύουν για την τετράδα. Ποιες είναι αυτές;
Π.Π: Κοίτα, η Αταλάντη από την αρχή ξεχώρισε και ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο.
Όπως το Κρίκελλο και τα Καλύβια. Έδειξαν δυναμική αυτές οι ομάδες από το καλοκαίρι.
Πάμε τώρα στις Λοκρικές ομάδες, ανέκαθεν ήταν ισχυρές και πάντα υπολογίσιμες.
Μαλεσίνα, Μαρτίνο και Λιβανάτες, έχουν έδρα και πάντα χτυπάνε υψηλές θέσεις.
Βέβαια το Μαρτίνο έρχεται από τη Γ΄Εθνική, είναι μια νέα ομάδα καθώς δεν έχει σχέση με την περυσινή.
Η Μαλεσίνα, έχει δικά της παιδιά, από την περιοχή και θα το παλέψει, είνια ήδη ψηλά, όπως και οι Λιβανάτες που από πέρυσι δείχνουν ένα άλλο πρόσωπο.
Και ο τρεις αυτές ομάδες έχουν παίξει Δ' Εθνική και ξέρουν να εκμεταλλεύονται την έδρα τους, είναι έμπειρες.


Sp: Θεωρείς πως η Δάφνη Λιβανατών θα είναι το αουτσάιντερ, η έκπληξη του Πρωταθλήματος;
Π.Π: Και η Δάφνη. Αλλά αν δεις το πρόγραμμα, όλες αυτές οι ομάδες έχουν να παίξουν με τη Λάρυμνα.
Πρέπει να την υπολογίσουν, όπως την έχω δει, έχει αλλάξει πάρα πολύ αυτή η ομάδα στον τρόπο παιχνιδιού της.
Παίζει τη μπάλα κάτω, παίζει ποδόσφαιρο, είναι ικανή ομάδα. Πιστεύω πως ο Δημήτρης ο Σαλαπάτας την άλλαξε την ομάδα και οι άλλοι προπονητές το συνέχισαν.

Sp: Όπως μου το παρουσιάζεις πάμε για play off δηλαδή;
Π.Π: Δεν μπορώ να το ξέρω, αν αντέξει πρώτα η Αταλάντη και μετά οι διώκτες της, όλα παίζουν.
Το Σάββατο το Λοκρικό ντέρμπι Μαρτίνο-Μαλεσίνα και Δάφνη-Αταλάντη θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό, αλλά και τα Καλύβια με το Κρίκελλο να μην ξαναγκελάρουν με ομάδες εκτός πεντάδας.

Sp: Στην ουρά βλέπεις να διαφοροποιείται η κατάσταση;
Π.Π: Πολύ δύσκολα. Έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση νομίζω και οι ομάδες που θα χρειαστούν βαθμούς, είναι ομάδες με έδρα και θα τους πάρουν.


Sp: Δάσκαλε θα ήθελα να μιλήσεις και για τη Λαμία.
Μια ομάδα που έχεις υπηρετήσει από πολλά πόστα, μάλιστα δίνεις το παρών και στο γήπεδο σε κάθε αγώνα της, θα τη σώσει την Κατηγορία;
Π.Π: Η Λαμία έχει παρουσιάσει ένα πολύ καλό πρόσωπο εδώ και πολύ καιρό. Δύσκολα χάνει, έχει έδρα και όλοι την υπολογίζουν πλέον. Και έχει καλή συγκομιδή βαθμών.
Από τις ομάδες που θα παλέψουν για την παραμονή, ο ΟΦΗ έχει το πιο εύκολο πρόγραμμα, έχει 5 παιχνίδια στην έδρα του με αυτές που παλεύουν και μετά έρχεται η Λαμία, ενώ η Λάρισα μας ακολουθεί. Τα Γιάννενα και ο Αστέρας, λόγω προγράμματος, πιστεύω θα ξεκολλήσουν.
Όλα λοιπόν θα κριθούν στους 30 με 35 βαθμούς. Η Λαμία έχει 21, 3 με τον Απόλλωνα πάει στους 24, οπότε θέλει 6 βαθμούς για να σωθεί και έχει μέσα Λάρισα-Γιάννενα-Πανιώνιο, έχει έξω Λεβαδειακό-Αστέρα. Πήρε 9 πόντους μέσα και κανά-δυο έξω σώθηκε. Και φυσικά δεν ξέρουμε πως θα παρουσιαστούν οι μεγάλες ομάδες, αν έχουν κριθεί οι στόχοι τους όταν θα παίξουν με μας.

Sp: Τι ήταν αυτό σου έκανε εντύπωση στη φετινή Λαμία;
Π.Π: Ότι ήρθε ένας προπονητής ο Μάκης Χάβος και πίστεψε στους Λαμιώτες και τους έδωσε ευκαιρίες. Αν δουλευτούν τα παιδιά από τις Κ ή κάποιοι παίκτες από το Τοπικό, θα βγουν, δουλειά θέλουν και στη συνέχεια πίστη.
Και πέρυσι και φέτος ο Τσούκαλος, όταν χρειάστηκε ήταν εκεί και βοήθησε.

Sp: Όπως κάνει και η άλλη μεγάλη σας αγάπη, ο Παναθηναϊκός;
Π.Π: Ναι. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Ψάχνεις, βρίσκεις τους δουλεύεις και χτίζεις με τους παίκτες.
Αν τους πουλήσεις θα έχεις και οικονομικό όφελος.
Ο Παναθηναϊκός αναγκάστηκε, όμως έχει μια βάση παικτών, αν πιάσει τη θέση της Ευρώπης και αφού ξεχρέωσε το μεγαλύτερο μέρος οφειλές και προπονητικό, του χρόνου θα έχει μεγάλη ανάκαμψη.
Αλλά στον Παναθηναϊκό, το έργο με τις ακαδημίες το έχουμε δει με πολύ καλά αποτελέσματα της γενιάς του Μπασινά, του Καραγκούνη και του Γκούμα.
Η ώρα που θα δούμε τον Παναθηναϊκό εκεί που πρέπει, νομίζω πως θα έρθει γρήγορα.

Sp: Δάσκαλε σε ευχαριστώ για μια ακόμη φορά για τη συνέντευξη.
Π.Π: Εγώ ευχαριστώ για όλα.


* Τον Πέτρο Πανόπουλο τον γνώρισα ως προπονητή στον ΑΣ Λαμία στα μέσα της δεκαετίας 1980-90, ως φίλαθλος.
Ως δημοσιογράφος, συστηθήκαμε σε Ευρωπαϊκό αγώνα του Παναθηναϊκού, όταν ήταν στο προπονητικό τιμ με Ίβιτσα Όσιμ και Μάικ Γαλάκο, στις αρχές της δεκαετίας 1990-2000.

** Η συνέντευξη και η φωτογράφηση έγινε στο Barrio Cafe.

Ηλίας Ζαχάρης


Φωτορεπορτάζ