Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης,  σε συνέντευξή του στο News24/7, τονίζει ότι η αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος έχει «κλειδώσει» από το καλοκαίρι, ενώ η τροπολογία που θα φέρει η κυβέρνηση «δεν αποτελεί προϋπόθεση για την αναδιάρθρωση, αλλά την τελική ενέργεια για να συμβαδίζουν τα νέα δεδομένα με το νόμο».

Διαβεβαιώνει ότι «το VAR θα χρησιμοποιείται στη Super League, αποτελώντας ένα ακόμη «όπλο» στη «φαρέτρα», στη μάχη που δίνεται για την εξάλειψη των «σκιών» που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Τέλος  προαναγγέλλει αποχώρηση της ΕΛΑΣ από τη φρούρηση των γηπέδων.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Ολόκληρη η συνέντευξη του υφυπουργού αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη στο News 24/7:

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξαρση της βίας. Μήπως η ΕΛΑΣ έχει υποβαθμίσει το θέμα; Και τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να γίνει;Με τους συνδέσμους τι θα πράξετε;

Μετά τα τελευταία επεισόδια στο Παπαστράτειο αλλά και σε άλλους αγώνες μεταξύ ερασιτεχνικών ομάδων ζήτησα άμεσα συνάντηση με τον Αρχηγό της Αστυνομίας προκειμένου να ενημερωθώ αλλά και να επιστήσω την προσοχή για την τάση που παρατηρείται για κρούσματα οπαδικής βίας σε αγώνες μη επαγγελματικών κατηγοριών. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η θεσμική αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού περιορίζεται μόνο στο να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην ελληνική αστυνομία που είναι και η μόνη που έχει αρμοδιότητα για την πρόληψη και την καταστολή φαινομένων βίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως είδατε, η ελληνική αστυνομία βρίσκεται σε εγρήγορση αφού λίγες μέρες μόνο μετά τα θλιβερά γεγονότα στο Παπαστράτειο πραγματοποίησε εφόδους σε λέσχες φιλάθλων. Σε κάθε περίπτωση αρμοδιότητα και θέση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν είναι να δίνει συστάσεις στην ελληνική αστυνομία ούτε να αναπτύσσει σχέδια δράσης. Παρόλα αυτά βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με την ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας, η οποία, θα μου επιτρέψετε να πω, έχει δείξει άριστα αντανακλαστικά στην πρόληψη και στην καταστολή φαινομένων οπαδικής βίας αλλά έχει εξιχνιάσει και το σύνολο των επιθέσεων που έχουν πραγματοποιηθεί. Όσον αφορά τους συνδέσμους αλλά και γενικότερα το κομμάτι των μη υγιών οπαδών πιστεύουμε ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίσαμε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο ο εισαγγελέας θα έχει τη δυνατότητα επιβολής περιοριστικών μέτρων με την απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο, θα δούμε πολύ σύντομα απτά αποτελέσματα με σκοπό τη διαφύλαξη των υγιών οπαδών. Σκοπός είναι να επιστρέψουν στα γήπεδα οι οικογένειες, από τον μεγαλύτερο μέχρι το παιδί.

Έως πότε κ. υπουργέ η ΕΛΑΣ θα φρουρεί τα γήπεδα; Τι προγραμματίζετε σε αυτή την κατεύθυνση;

Μαζί με την UEFA και ειδικούς σε θέματα ασφαλείας από προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες τις Ευρώπης, επεξεργαζόμαστε εδώ και καιρό ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει. Δεν θα νομοθετήσουμε μόνο και μόνο για να δείξουμε ότι κάνουμε κάτι. Σκοπός μας λοιπόν είναι να φύγει η αστυνομία από τα γήπεδα και οι ΠΑΕ να έχουν την απόλυτη ευθύνη για ό,τι συμβαίνει μέσα σε αυτά. Όπως στα θέατρα η αστυνομία δεν διαδραματίζει το ρόλο του ταξιθέτη έτσι και στα γήπεδα την ευθύνη θα έχουν οι ΠΑΕ, οι σεκιούριτι θα πάρουν αυξημένες αρμοδιότητες, κατά τα πρότυπα των ανθρώπων ασφαλείας στα αεροδρόμια και η δράση τους δεν θα περιορίζεται στην ταυτοπροσωπία και το σωματικό έλεγχο.

Η αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος πώς θα προχωρήσει; Τι θα προβλέπει η τροπολογία που αναμένουμε από το υπουργείο σας;

Η αναδιάρθρωση του πρωταθλημάτων έχει «κλειδώσει» από το καλοκαίρι και προβλέπεται τόσο στις προκηρύξεις της Super League και της FootballLeague, όσο και στις συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι ομάδες με την ΕΡΤ. Σε ό,τι έχει να κάνει με την τροπολογία που αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να ψηφιστεί, αυτή έρχεται απλά για να ρυθμίσει το νέο τοπίο και νομοθετικά. Πρέπει να καταστεί σαφές αυτό, η τροπολογία δεν αποτελεί προϋπόθεση για την αναδιάρθρωση, αλλά την τελική ενέργεια για να συμβαδίζουν τα νέα δεδομένα με το νόμο. Θα πρέπει να γίνει ακόμη σαφές ότι στην τροπολογία δεν ορίζεται αριθμός ομάδων, αλλά η δομή των πρωταθλημάτων. Ως εκ τούτου οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου θα πρέπει να προχωρήσουν με τον προγραμματισμό της νέας σεζόν και όσοι επιθυμούν να μην αλλάξει τίποτα, να πάψουν να προπαγανδίζουν θεωρίες συνωμοσίας, καθώς η αναδιάρθρωση θα προχωρήσει όπως έχει προβλεφθεί εξ αρχής.Τι προγραμματίζετε ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο; Θα δούμε π.χ. το VAR; Τι θα γίνει με τους δανεικούς ποδοσφαιριστές; Υπάρχουν τόσα και τόσα ανοιχτά θέματα…

Θέλω να πιστεύω ότι τη νέα σεζόν τα δεδομένα θα είναι πολύ διαφορετικά. Κατ’ αρχάς το VAR θα χρησιμοποιείται στη Super League, αποτελώντας ένα ακόμη «όπλο» στη «φαρέτρα», στη μάχη που δίνεται για την εξάλειψη των «σκιών» που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Παράλληλα, μέσω της αναδιάρθρωσης δημιουργείται ένα νέο περιβάλλον, με λιγότερες, αλλά περισσότερο ισχυρές ομάδες. Με περιορισμούς όπως για παράδειγμα αυτός που αναφέρετε, στον δανεισμό δηλαδή των ποδοσφαιριστών σε ομάδες της ίδιας κατηγορίας, αλλά και όλοι αυτοί οι κανόνες που έχουν υπογραφεί στις τηλεοπτικές συμβάσεις από το περασμένο καλοκαίρι.

Θα κάνετε προσπάθεια για κοινή συνάντηση των μεγαλύτερων τουλάχιστον ΠΑΕ;

Έχουμε προσπαθήσει στο παρελθόν να βάλουμε τους μεγάλους στο ίδιο τραπέζι, όμως έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει ειλικρινής βούληση από όλες τις πλευρές για συνεργασία, τουλάχιστον στα βασικά με γνώμονα το καλό του ποδοσφαίρου, κάθε τέτοια προσπάθεια είναι μάταιη. Δεν θεωρώ πως αυτή είναι η λύση, ακόμη κι αν επιτυγχάνεται πρόσκαιρα ηρεμία, με την παραμικρή αφορμή τα πνεύματα οξύνονται και πάλι. Το φαινόμενο της κόντρας μεταξύ των μεγάλων, η οποία φτάνει στα άκρα δεν είναι τωρινό, παρατηρείται εδώ και δεκαετίες και ο λόγος –όπως έχω ξαναπεί- έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους παράγοντες δεν βρίσκονται στο ποδόσφαιρο επειδή το αγαπούν, αλλά επειδή θέλουν μέσω αυτού. να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα.

Ως κυβέρνηση, πάντως, κατηγορείστε ότι πριμοδοτείτε υπέρ συγκεκριμένων ΠΑΕ και των ιδιοκτητών τους…

Θα διαφωνήσω καθώς τα 2,5 χρόνια που βρίσκομαι στο τιμόνι του αθλητισμού θα έλεγα ότισυμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι αρκετές φορές έχω αποστείλει έγγραφα στον αρμόδιο εισαγγελέα για όλους τους μεγάλους παράγοντες του ποδοσφαίρου και γενικότερα του επαγγελματικού αθλητισμού οι οποίοι είτε με τη συμπεριφορά τους είτε με τις δηλώσεις τους έχουν υποδαυλίσει τον υγιή αθλητισμό. Και πιστέψτε με θα το ξανακάνω γιατί αυτή εδώ η κυβέρνηση δεν ήρθε για να αλλάξει χέρια στα κλειδιά της παράγκας αλλά για να την γκρεμίσει.


Πιστεύετε ότι οι ξένοι παράγοντες που ήρθαν να επιβάλλουν την τάξη στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι επιτυχημένοι; Και το ενδεχόμενο του Grexit έχει φύγει από το τραπέζι;

Στο ποδόσφαιρό μας τερματίστηκε μια προβληματική κατάσταση και έγιναν τα πρώτα βήματα για επιστροφή στην κανονικότητα. Δεν λέμε ότι είμαστε ευχαριστημένοι, καθώς έχουν πολλά να γίνουν ακόμη, όμως λέμε πως έχουν μπει οι βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον και οι παρεμβάσεις συνεχίζονται. Σε ό,τι έχει να κάνει με το ενδεχόμενο Grexit, προφανώς και δεν έχει φύγει από το τραπέζι, με μια διαφορά όμως. Πλέον δεν κινδυνεύουμε με Grexit λόγω των παρεμβάσεων της Πολιτείας στο αυτοδιοίκητο όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά κινδυνεύουμε λόγω συμπεριφορών που πηγάζουν από το ίδιο το ποδόσφαιρο. Είμαι αισιόδοξος πως και καλύτερες ημέρες θα δούμε και το Grexit θα αποφευχθεί οριστικά και αμετάκλητα.

Στο μπάσκετ επίσης τι θα πράξετε; Θα ζητήσετε παρέμβαση της FIBA;

Όπως βρίσκομαι σε διαρκή επαφή με τις διεθνείς συνομοσπονδίες στο ποδόσφαιρο, το ίδιο συμβαίνει και στο μπάσκετ. Στο ποδόσφαιρο με την ΕΠΟ απούσα, η FIFA και η UEFA διέκριναν το πρόβλημα, το οποίο επικοινωνήθηκε πρώτα από τις ομάδες και εν συνεχεία έκαναν την παρέμβασή τους. Για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα στο χώρο του μπάσκετ, για τα όποια παράπονα και ενστάσεις υπάρχουν, είναι ενήμερη η FIBA. Η ΕΟΚ είναι αυτή που θα πρέπει να αφουγκραστεί όσους διαμαρτύρονται και να προσπαθήσει να δώσει λύσεις για την εκτόνωση της κατάστασης. Θέλω να πιστεύω ότι όλες οι πλευρές θα σκεφτούν με σύνεση και δεν θα οδηγηθούμε σε όξυνση της κρίσης.

Με το νέο εκλογικό σύστημα στις ομοσπονδίες τι επιδιώκετε; Τι πιστεύετε ότι θα πετύχετε;

Με το νόμο που ψηφίσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, υλοποιήσαμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Η παρέμβασή μας ήρθε να δώσει φωνή και στη μειοψηφία, διορθώνοντας μια αδικία δεκαετιών. Επιδιώκουμε μέσω αυτής της παρέμβασης τη συνεργασία. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, όμως όλοι θέλουμε το καλό του αθλητισμού και στο τέλος της ημέρας καλούμαστε να βρούμε την κοινή συνισταμένη προκειμένου να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.


πηγή: News24/7