Πριν ξεκινήσω να γράφω, ας τονίσω και ξεκαθαρίσω πρώτα απ' όλα, πριν πει τίποτα ο καθένας, πως δεν έχω κάτι με τη Λοκρίδα και τις ομάδες της και χαιρετίζω την κατάκτηση του νταμπλ από την Αταλάντη.
Άλλωστε με τους ανθρώπους της, όπως και των άλλων ομάδων της περιοχής, έχω τις καλύτερες σχέσεις. Στη Λοκρίδα έχω κάνει πραγματικά αδελφικές φιλίες.
Όμως με καθαρά επαγγελματική ματιά, αποτυπώνω κάποια πράγματα στο Τοπικό ποδόσφαιρο, το οποίο έχει κι αυτό τα θεματάκια του.

Τέλειωσε το Πρωτάθλημα στην Α' Κατηγορία Φθιώτιδας, όπου αναδείχθηκε δίκαια Πρωταθλήτρια η Αταλάντη, σε ένα Πρωτάθλημα που κρίθηκε στα play off.
Τώρα που ηρεμήσαμε και έληξαν τα πάντα, ακόμη και το Κύπελλο Φθιώτιδας που επίσης κατέκτησε η Αταλάντη, να δούμε λίγο πιο ψύχραιμα τα του Πρωταθλήματος, τα των ομάδων, των προπονητών, των ποδοσφαιριστών και των φιλάθλων.

Αν και στην κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος πάλι η Αταλάντη τερμάτισε πρώτη, εν τούτοις η Προκήρυξη του καλοκαιριού έστειλε τις τέσσερις πρώτες ομάδες σε μίνι Πρωτάθλημα.
Την τελευταία Αγωνιστική πραγματοποιήθηκε μόνο ένα παιχνίδι αντί για δύο. Ένα το κρατούμενο.
Εν αντιθέσει με το περυσινό Πρωτάθλημα, όπου ο ΑΟ Στυλίδα πήγαινε τρένο και έσπασε το φράγμα των 7 βαθμών και δεν υπήρξαν play off. Κρατούμενο νούμερο δύο.

Αβίαστα αν παρατηρήσει κανείς και δει ελαφρώς απομακρυσμένος τα δύο αυτά Πρωταθλήματα, το φετινό και το περυσινό, θα διαπιστώσει πως αρχίζει και ατονεί το ενδιαφέρον των φιλάθλων, η δυναμική των ομάδων και οι ίδιες οι ομάδες.
Η Στυλίδα πέρυσι, κέντριζε το ενδιαφέρον του κόσμου που με αγωνία έλεγε: "θα χάσει βαθμούς να πάμε σε play off ή όχι" και είχε σε αρκετές περιπτώσεις μαζέψει κόσμο στο γήπεδο, μέσα ή έξω.
Το ίδιο έκανε και η Αταλάντη φέτος, όμως ο "τελικός" στο Νέο Κρίκελλο την τελευταία Αγωνιστική του Πρωταθλήματος, ήταν το παιχνίδι που ήθελε όλος ο κόσμος και όλη η Φθιώτιδα.
Το ξαναγράφω, το παιχνίδι Τελικός!!

Στη συνέχεια ο κόσμος το μίνι Πρωτάθλημα το απαξίωσε, δεν ακούμπησε καν στα γήπεδα, ακόμη όταν και πάλι στην τελευταία Αγωνιστική κρίνονταν όλα.
Μέτρια η προσέλευση του κόσμου στον Τελικό των play off σε σχέση με αυτό του Πρωταθλήματος.

Κι όμως!!
Στον κόσμο που βρέθηκε έξω από το γήπεδο και τις δύο φορές, στις αναμετρήσεις Νέο Κρίκελλο-Αταλάντη, υπήρχε o κόσμος, αρκεί να ήξερες να τον διακρίνεις.
Ποδοσφαιρόκοσμος, ποδοσφαιροπαράγοντες, προπονητές και παίκτες, πολλοί παίκτες. Άνθρωποι που λείπουν από το ποδόσφαιρο της Φθιώτιδας.
Και εξηγούμαι.

Φέτος έγινε ένα Πρωτάθλημα με 14 ομάδες, εκ των οποίων οι 9 από τη Λοκρίδα, 3 από τη Λαμία και τη γύρω και 2 από τη Δυτική Φθιώτιδα.
Να τονίσω πως η Στυλίδα, από την Ανατολική Φθιώτιδα, αγωνίζονταν στη Γ' Εθνική.

Εξαφανισμένες έως και ανύπαρκτες οι ομάδες τη Λαμίας, της πόλης της Λαμίας, ενώ σε σχέση με πέρυσι, ήταν πολλές παραπάνω. Να μην τις αναφέρω, όλοι τις ξέρουμε..
Όμως η οικονομική κρίση τις τσάκισε, όχι γιατί δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να πληρώσουν, αλλά γιατί πλήρωναν σε λάθος κατεύθυνση.
Πλήρωναν σε λεωφορεία, πετρέλαια και βενζίνες. Λεφτά χαμένα. Συν τις διαιτησίες και λοιπά, μεγάλωνε το μπάτζετ.

Στη Λαμία, όλες οι ομάδες έχουν δικά τους παιδιά. Πολλά παιδιά.
Επίσης, μπορούν να συγκεντρώσουν από διπλανές περιοχές ακόμη περισσότερα.
Όμως εδώ τίθεται το μεγάλο ερώτημα. Ποιες ομάδες και ποιοι ποδοσφαιριστές;
Αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση, όλα θα μπλοκάρουν.
Η Λαμία, έχει τις περισσότερες ακαδημίες που βγάζουν συνεχώς ποδοσφαιριστές.
Βάλτε και αυτούς που γυρίζουν από φοιτητές, το στρατό και αυτούς που σπουδάζουν στη Λαμία.
Ποιες είναι οι ομάδες που θα τους απορροφήσουν, όταν δεν υπάρχουν ομάδες;

Η Λοκρίδα έχει την οικονομική δυνατότητα να στηρίξει της ομάδες της, είναι και πολύ μεγάλη περιοχή. Έχει και τους δικούς της ποδοσφαιριστές, ανέκαθεν έβγαζε ταλέντα και παίκτες.
Αλλά, δεν μπορεί να έλξει και τραβήξει όλη τη... Λαμία κάτω.

Από την άλλη, στη Λαμία οι ποδοσφαιριστές είναι πλεόνασμα και δεν χωράνε στις ομάδες.
Άρα τι κάνουμε, ποια είναι η λύση;

Κάνοντας ένα γκάλοπ και μιλώντας με όλους τους παράγοντες των ομάδων της Λαμίας, που βρίσκονται στη Β' Κατηγορία ή δεν υπάρχουν καν, μου είπαν ακριβώς το ίδιο.
"Μας τσάκισαν τα ταξίδια, μας τσάκισε η Λοκρίδα. Που να πας 9 και 10 φορές εκεί κάτω, ταξίδι ολόκληρο και πολλά τα λεφτά".
Έτσι οδηγήθηκαν στη λύση, ας πάει στα κομμάτια η ομάδα, οι παίκτες, όλοι...

Κάτι ανάλογο ισχύει και για ta play out, τα οποία ουσιαστικά δεν πρόσφεραν τίποτα το ουσιαστικό στο Πρωτάθλημα, στην εξέλιξή του, αλλά ούτε και στις ομάδες. Ενδιαφέρον μηδέν.
Και με τις ομάδες αποδεκατισμένες, από ποδοσφαιριστές και φυσικά οικονομικής άποψης.

Επίσης τα play off στη Β' Κατηγορία, με τις ομάδες να αποχωρούν και απομένουν αυτές που από την αρχή ήθελαν την άνοδο και όχι τον τίτλο, είναι ένα δείγμα κακής πρόγνωσης του Πρωταθλήματος.
Δεν απέφερε κάτι. Δεν είχαν πραγματικό κίνητρο και μιλάμε για άνοδο στην Α' Κατηγορία.

Άρα λοιπόν, είναι μονόδρομος η αναδιάρθρωση στα Πρωταθλήματα της Φθιώτιδας.

Πρόταση

Ως πρόταση, αναφέρω ενδεικτικά από πλησιέστερο νομό πως διενεργεί και διεξάγει τα Πρωταθλήματά του.

Α' Φθιώτιδας: δύο όμιλοι των δέκα ή δώδεκα ομάδων, με τρεις ή τέσσερις γύρους και στο τέλος Τελικός για την ανάδειξη Πρωταθλητή.
Από κάθε όμιλο υποβιβάζονται δύο.

Β' Φθιώτιδας: Τέσσερις όμιλοι των δέκα ομάδων με τρεις ή τέσσερις γύρους.
Προβιβάζεται ο πρώτος κάθε ομίλου.

Προφανώς και θα είναι πιο ανταγωνιστικό το ποδόσφαιρο και εν γένει το Πρωτάθλημα σε κάθε Κατηγορία, αφού το ζητούμενο είναι οι ποδοσφαιριστές, οι ομάδες και τα παιχνίδια.
Ειδάλλως αν συνεχιστεί η ίδια εικόνα, παίκτες και ομάδες θα οδηγηθούν στον αφανισμό.

Κλείνοντας, το παρόν κείμενο είναι το έναυσμα για να ανοίξει ο διάλογος του τι μέλλει γενέσθαι στο Τοπικό Ποδόσφαιρο και δεν αποτελεί οδηγό προς ναυτιλλομένους, ούτε σώνει και καλά να γίνει το δικό μου.
Απλά είναι μια διαπίστωση, η οποία χρήζει προσοχής και εξέτασης, για να ανακινήσει τα δρώμενα και να καλυτερεύσει το προϊόν.