Στην Κορέα για προετοιμασία, θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες η Λαμιώτισσα αθλήτρια Τάε Κβον Ντο, Νεφέλη Σταμέλου, εν όψει του αγωνιστικού Καλεντάρι και των υποχρεώσεων που έχει.
Το Speaker.gr, συνάντησε την 17χρονη Πρωταθλήτρια των Πολεμικών Τεχνών και μας μίλησε για το άθλημά της και τους προσωπικούς της στόχους.
Διαβάστε τη συνέντευξη
Sp; Νεφέλη πότε άρχισες το Ταε Κβον Ντο, τι ήταν αυτό που σε τράβηξε σ' αυτό το άθλημα;
Ν.Σ: Ξεκίνησα το Τάε Κβον Ντο από πολύ μικρή ηλικία 3-4 ετών, καθώς ο πατέρας μου ασχολείται επαγγελματικά με το συγκεκριμένο άθλημα και με ώθησε σε αυτό.
Με τα χρόνια το λάτρεψα, αφού βρισκόμουν συνεχώς εντός του αγωνιστικού χώρου και ταυτόχρονα γυμναζόμουν.
Έκανα γνωριμίες, πειραματιζόμουν, το έβλεπα σaν ψυχαγωγία, αλλά κυρίως έμαθα από πειθαρχία.
Έκανα γνωριμίες, πειραματιζόμουν, το έβλεπα σaν ψυχαγωγία, αλλά κυρίως έμαθα από πειθαρχία.
Sp: Πόσο εύκολο είναι για μια κοπέλα και κατ' επέκταση για μια γυναίκα;
Ν.Σ: Ο βαθμός «δυσκολίας» του αθλήματος για τις κοπέλες και γενικότερα για τις γυναίκες, δεν έχει καμία διαφορά με αυτόν για τους άντρες.
Sp: Σαν άθλημα τι σου προσφέρει;
Ν.Σ: Το Τάε Κβον Ντο αποτελεί Ολυμπιακό άθλημα, προσφέρει ψυχαγωγία, ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, γνώσεις αυτοάμυνας για την αυτοπροστασία, εξισορρόπηση ψυχολογικής και σωματικής υγείας.
Βεβαια,το κυριότερο που διδάσκει, είναι η έννοια της πειθαρχίας και της ταπεινότητας, έναντι της ζωής και των συνθηκών.
Sp: Δουλεύεις με προπονητή τον πατέρα σου. Πόσο εύκολο είναι να διαχωριστούν οι ρόλοι πατέρας-Προπονητής από μια κόρη-αθλήτρια;
Ν.Σ: Η αλήθεια είναι πως εγώ και ο πατέρας-προπονητής μου, προσπαθούμε μέρα με τη μέρα να ξεχωρίσουμε, όλο και περισσότερο την σχέση μας εντός αγωνιστικού χώρου και αυτή εκτός.
Στην αρχή δεν ήταν καθόλου εύκολο, επειδή ούτε εγώ μπορούσα να καταλάβω τη διαφορά και για τον ίδιο ήταν κάτι καινούργιο και κατά συνέπεια δημιουργούνταν εντάσεις.
Με την πάροδο του χρόνου, έγινε τρόπος ζωής, οπότε και οι δυο καταφέραμε να αφήσουμε τα οικογενειακά μας εκτός... για το καλό της επίδοσης μου!!
Sp: Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, πόσο εύκολο είναι να τραυματιστείς, τι ρόλο παίζει η προστασία που φοράς;
Ν.Σ: Το θέμα του τραυματισμού απασχολεί όλους τους αθλητές. Στο Τάε Κβον Ντο, με τη βοήθεια του εξοπλισμού μας (επιβραχιονίδες, καλαμίδες, σπασουάρ, μασελάκι, κάσκα, θώρακα), οι τραυματισμοί δεν είναι τόσο συχνοί, αφού προστατεύουμε τα μέλη του σώματος μας με κάθε δυνατό τρόπο.
Παρ’ όλα αυτά, στη συστηματική μου προπόνηση και σε επίπεδο πρωταθλητισμού, πάντοτε οι τραυματισμοί αποτελούν μέρος της ζωής μου.
Sp: Εσύ τι θυσίες έχεις κάνει λόγω του Πρωταθλητισμού και των επιτυχιών που έχεις σημειώσει.
Ν.Σ: Από μικρή, στο πλαίσιο του πρωταθλητισμού, έχω στερηθεί αρκετά πράγματα.
Οι έξοδοι για διασκέδαση είναι περιορισμένοι, η διατροφή μου συγκεκριμένη, η προπόνηση φορτισμένη.
Στη προσπάθεια μου να βγάλω εις πέρας και τις σχολικές μου υποχρεώσεις, αλλά και του φροντιστηρίου, αμέσως μετά την προπόνηση, έχω στερηθεί ώρες ύπνου και ξεκούρασης.
Ίσως και σχολικές εκδρομές που για ένα παιδί φαντάζουν κάτι το απίθανο.
Το σημαντικό όμως, είναι πως δεν μετανιώνω για τίποτα και αν γινόταν, θα ξανά ξεκινούσα όλο μου το ταξίδι από την αρχή!
Το σημαντικό όμως, είναι πως δεν μετανιώνω για τίποτα και αν γινόταν, θα ξανά ξεκινούσα όλο μου το ταξίδι από την αρχή!
Sp: Ανέφερες τη λέξη ταξίδι, μεθαύριο θα πας στην Κορέα για προετοιμασία, μια χώρα στην κορυφή του αθλήματος. Τί έχεις αποκομμίσει από τα ταξίδια σου σε ανάλογες χώρες;
Ν.Σ: Ακριβώς. Έχω κάνει αρκετά ταξίδια στη ζωή μου για προπονήσεις ή αγώνες.
Μέσα από αυτά, έχω αποκτήσει νέες εμπειρίες και φίλους. Έχω γνωρίσει διαφορετικές κουλτούρες, ήθη και έθιμα, κουζίνες και πολλά άλλα.
Έχω επισκεφτεί μουσεία και διάφορα άλλα μνημεία. Έχω κάνει πολλές νέες γνωριμίες με ανθρώπους άλλης χώρας, όπου συνεχώς ανταλλάσσουμε απόψεις, οι οποίες με βοηθούν σε πολλούς τομείς ώστε να διευρύνω τη σκέψη μου.
Βιογραφικό - Διακρίσεις
Η Νεφέλη Σταμέλου, είναι αθλήτρια του Παναθλητικού Ομίλου Νέας Άμπλιανης και είναι μέλος της Εθνικής Ομάδας Νεανίδων.
-2 χρυσά Πανελλήνια μετάλλια στη κατηγορία -44 κιλά Νεανίδων (2017+2018)
-Χάλκινο Πανελλήνιο μετάλλιο -46 κιλά Νέων Γυναικών 2018 (U21)
-Μέλος Εθνικής Ομάδας Εφήβων-Νεανίδων
-Συμμετοχή σε 3 Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα με την Εθνική Ομάδα εκ των οποίων 2 Εφήβων-Νεανίδων(Νοέμβριος 2017 Λάρνακα-Κύπρος και Οκτώβριος 2019 Ισπανία) και 1 Νέων Γυναικών-Νέων Αντρών (U21 Νοέμβριος 2018 Βαρσοβία-Πολωνία)
-Χρυσό μετάλλιο σε βαθμολογούμενο Πρωτάθλημα G1 στο Βελιγράδι-Σερβία
-Χάλκινο μετάλλιο στο βαθμολογούμενο πρωτάθλημα G1 στην Αθήνα
-Χάλκινο μετάλλιο στο Multi European Games στη Φιλιππούπολη-Βουλγαρία και πρόκριση για πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα U21 στη Βαρσοβία-Πολωνία