Σε μεγάλο αναβρασμό βρίσκεται το Φθιωτικό ποδόσφαιρο, μια εβδομάδα πριν την καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής των ομάδων τόσο στα Πρωταθλήματα Α' και Β' Κατηγορίας, όσο και του Κυπέλλου.
Άλλες ομάδες δηλώνουν συμμετοχή, άλλες ομάδες επανασυστήνονται και άλλες να προβληματίζονται αν θα κατεβούν.

Από την πλευρά της η ΕΠΣΦ, έχει ενημερώσει τις ομάδες και έχει κοινοποιήσει τις ημερομηνίες, ειδικά της έναρξης των Διοργνώσεων και αναμένει τις δηλώσεις συμμετοχής, ώστε να προχωρήσει και να γνωστοποιήσει το που και πότε θα πραγματοποιηθούν οι κληρώσεις.
Έτσι, σε σχέση με το περυσινό μοτίβο, οι ομάδες καλούνται να ξεκινήσουν με το Κύπελλο Φθιώτιδας το μήνα Σεπτέμβριο και να είναι προετοιμασμένες για την έναρξη του Πρωταθλήματος έναν μήνα μετά, ανεξαρτήτου Κατηγορίας.

Πραγματικά, το να διεξάγονται οι δύο Φάσεις του Κυπέλλου, υπό τη μορφή ομίλων, είναι κάτι πρωτοποριακό και το χαιρετίζουμε.
Όντως, αντί φιλικών αγώνων, οι ομάδες δίνουν παιχνίδια Κυπέλλου και προετοιμάζονται σαφώς καλύτερα για το Πρωτάθλημα.

Όμως πόσο θελκτικό είναι για τις ομάδες της Β' Κατηγορίας, όταν έχουν να κοντράρουν ομάδες μεγαλύτερης δυναμικότητας από την Α' Κατηγορία και ακόμη περισσότερο με ομάδες από τη Γ' Εθνική.
Πόσο εύκολα θα μπορεί ν κοιτάξει στα ίσια, μια ομάδα με ερασιτέχνες, με παιδιά μικρά σε ηλικία από το χωριό ή την ακαδημία αν υπάρχει, με ομάδες που στόχο έχουν το Πρωταθλητισμό και που έχουν δουλέψει πολύ παραπάνω σ' αυτό.

Η ίδια η ΕΠΟ για παράδειγμα σε εθνικό επίπεδο, σκέφτεται και ξανασκέφτεται τη δημιουργία Κυπέλλου πολλών Κατηγοριών.
Άλλο για τις ομάδες τις Super League 1-2 και άλλο για τη Football League (Γ' Εθνική), όπως επίσης και για τους Κυπελλούχους των Ενώσεων.
Ήδη τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει πολλές διοργανώσεις, με διαφορετικές μορφές, όμως ο στόχος είναι τα πολλά Κύπελλα Κατηγοριών.

Κάτι τέτοιο δεν είναι ανέφικτο, σε τοπικό επίπεδο.
Εδικά αν κοιτάξουμε σε άλλες Ενώσεις, θα δούμε ήδη το έχουν θεσμοθετήσει, το έχουν πραγματοποιήσει και κάποιες άλλες Ενώσεις το έχουν υιοθετήσει.
Στην ΕΠΣ Καβάλας, ισχύει από πέρυσι το Κύπελλο Κατηγοριών, το ίδιο θα γίνει από φέτος και στην ΕΠΣ Ξάνθης.
Γιατί όχι και στην ΕΠΣ Φθιώτιδας.

Αυτή η νέα διοργάνωση, το Κύπελλο Β' Φθιώτιδας δηλαδή, θα δώσει εξτρά παιχνίδια αλλά και κίνητρο για διεκδίκηση ενός ακόμη τίτλου για τις ομάδες της.

Οι ομάδες της Β' Κατηγορίας θα έχουν την ευκαιρία, να διεκδικήσουν έναν παραπάνω τίτλο.

Ας γίνει το Κύπελλο Ερασιτεχνών με ομάδες από την Α' Κατηγορία και τη Γ' Εθνική, και της Β' Κατηγορίας να πραγματοποιηθεί παράλληλα.
Πραγματικά είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, να δούμε ομάδες να παλεύουν για κάτι, για τον Τίτλο, μιας και είναι πολύ δύσκολο για το κάτι παραπάνω στο μέχρι τώρα θεσμό του Κυπέλλου.

Στο διαταύτα.
Πέρυσι στην Α' Φθιώτιδας, συμμετείχαν 14 ομάδες ομάδες, συν μία από τη Γ' Εθνική, σύνολο 15.
Με 5 ομίλους των 3 ομάδων στην Α' Φάση, συγκρότηση της 8άδας και στη συνέχεια παιχνίδια νοκ άουτ μέχρι τον Τελικό.
Στη Β' Κατηγορία Φθιώτιδας, συμμετείχαν 33 ομάδες και χωρίστηκαν σε 3 ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια.
Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν.
Με 10 ομίλους με 3 ομάδες σ την Α' Φάση, συγκρότηση 16άδας και στη συνέχεια παιχνίδια νοκ άουτ μέχρι τον Τελικό.

Μια υποσημείωση.
Για τις καλά οργανωμένες ομάδες με υποδομές, δεν θα ήταν άσχημο η συμμετοχή της Ομάδας Νέων (Κ16) στο νέο αυτό θεσμό.
Όπως επίσης και οι Κ17 και Κ19 του ΠΑΣ Λαμία, αν δεν θεσπίσει η Λίγκα το Κύπελλο Υποδομών.
Με την Κ19 στο Κύπελλο Ερασιτεχνών, την Κ17 και τις Κ16 των άλλων ομάδων στο Κύπελλο Κατηγοριών, σαφέστατα το εγχώριο ποδοσφαιρικό προϊόν, γίνεται ακόμη καλύτερο.  

Για κάποιους που βλέπουν που μπορεί να πάει η μπάλα και όχι που πάει η μπάλα το συγκεκριμένο άρθρο δεν αποτελεί υπόδειξη, αλλά τουναντίον μια επαγγελματική καταγραφή για το που βαδίζει το άθλημα.
Όπως και το προηγούμενο άρθρο μας, περί αναδιάρθρωσης των Κατηγοριών, έτυχε θετικής αποδοχής και απόηχου από τον ποδοσφαιρικό κόσμο του νομού, ευελπιστούμε και το παρόν άρθρο να εκτιμηθεί πρώτιστα και μετέπειτα να κριθεί.