O ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΣ ΑΣΣΟΣ ΤΟΥ «ΗΡΑΚΛΗ» ΡΟΔΙΤΣΑΣ

Γράφει ο Δημήτρης Αμούντζιας

Δε θα έχουν άδικο οι άνθρωποι της γειτονικής Ροδίτσας αν τολμήσουν να ονομάσουν ή να θεωρήσουν την Τετάρτη 25-9-2019 ως ημέρα πένθους για την άλλοτε Κοινότητα και νυν Γεωγραφικό Διαμέρισμα του Δήμου Λαμιέων. Και τούτο, γιατί την ημερομηνία αυτή ένας σπουδαίος άνθρωπος, ένας εντυπωσιακός παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και παράγοντας του ιστορικού τοπικού «Ηρακλή» θα πραγματοποιήσει το τελευταίο του ταξίδι, το οποίο θα είναι  - δυστυχώς – Aιώνιο! ΄Ενας από τους αναμφισβήτητα διαχρονικά περισσότερο αγαπημένους ανθρώπους μεταξύ του πληθυσμoύ της Ροδίτσας, ο Ανδρέας Κόντος, θα αφήσει τα εγκόσμια και θα αποδημήσει στη «Γειτονιά των Αγγέλων»! Σαν κεραυνός θα πέσει στον πληθυσμό του γραφικότατου Διαμερίσματος του Δήμου μας η είδηση του θανάτου του κοσμοαγάπητου Ανδρέα, παρά το γεγονός ότι όλοι περίμεναν την πολύ δύσκολη αυτή στιγμή. Η λύπη και η κοινωνική απόγνωση θα σχηματισθούν στα πρόσωπα όλων των κατοίκων, αφού φαίνεται ότι θα προβλέψουν την απουσία του από την τοπική τους κοινωνία κι όχι μόνο.

Ο Ανδρέας Κόντος γεννήθηκε στη Ροδίτσα στις 20 Οκτωβρίου 1949. Το 1965 σε ηλικία 16 ετών θα υπογράψει το πρώτο του δελτίου στον «Ηρακλή» Ροδίτσας κι αμέσως θα αποτελέσει βασικό στέλεχος της ομάδας καλύπτοντας τη θέση του κεντρικού αμυντικού. Παρά το νεαρό της ηλικίας του και τη φυσιολογική του απειρία θα εμφανίσει το εξαιρετικό του ταλέντο από τις πρώτες του εμφανίσεις, το δε όνομά του θα γίνει παμφθιωτικά γνωστό στο χώρο του ποδοσφαίρου. Μάλιστα, η συνεχής καταπληκτική του απόδοση σε πρωτάθλημα και κύπελλο της ΄Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Φθιωτιδοφωκίδας – Ευρυτανίας, θα αναγκάσει τον Ούγγρο διάσημο προπονητή του Α.Σ. «Λαμία» (Β΄ Εθνική κατηγορία) κ. Στέφαν Τουρμπέκι να τον παρακολουθήσει αρχικά σε αγώνες με τον σύλλογό του και κατόπιν να τον καλέσει να πάρει μέρος στις προπονήσεις της «κυανόλευκης» ομάδας.

Κι ενώ κάτι τέτοιο θα πραγματοποιηθεί, ο αείμνηστος θα δώσει εξετάσεις στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας στην οποία θα εισαχθεί, λύνοντας έτσι το επαγγελματικό του πρόβλημα! Συγχρόνως θα πρέπει να φύγει από την πόλη της Λαμίας και να μεταβεί στην Αθήνα αφού εκεί θα βρίσκεται η Σχολή του. ΄Ετσι, η μεταγραφή του στον Α.Σ. «Λαμία» δε θα πραγματοποιηθεί αφού δε θα μπορεί να παίρνει μέρος στις προπονήσεις. Γι΄ αυτό θα συνεχίσει τη σταδιοδρομία του στον Σύλλογο της γενέτειράς του στον οποίο θα προσφέρει τεράστιες – ανεκτίμητες υπηρεσίες  μέχρι το 1980, ενώ θα αποτελεί βασικό στέλεχος της Μικτής ομάδας της Αεροπορίας. 
Το καλοκαίρι του 1980 θα αποχωρήσει ως ποδοσφαιριστής από την ομάδα της Ροδίτσας και θα μεταγραφεί στη «Νίκη» Αγίας Παρασκευής Λαμίας τη φανέλα της οποίας θα φορέσει ως το 1982. Ταυτόχρονα, θα αποτελεί και μέλος του Δ.Σ. του «Ηρακλή» Ροδίτσας αφού κάτι τέτοιο την εποχή εκείνη θα είναι επιτρεπτό. Κατά τη διάρκεια των μεταγραφών του 1982 θα αφήσει το συγκρότημα της Αγίας Παρασκευής και θα υπογράψει στην Α.Ε.Κ. Ροδίτσας την οποία θα βοηθήσει αποτελεσματικά ως τον Ιούνιο του 1985 όταν και θα κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Στη συνέχεια θα ασχοληθεί αποκλειστικά σαν μέλος του Δ.Σ. του «Ηρακλή» τον οποίο θα υπηρετήσει μέχρι το 2003 από τις θέσεις του Γενικού Γραμματέα και του Γενικού Αρχηγού, ενώ συνάμα θα είναι από τους βασικούς χρηματοδότες της ομάδας. Από το 1980 έως το 2003 θα προσφέρει πακτωλό χρημάτων για ερασιτεχνική ομάδα. Στο χρονικό αυτό διάστημα θα έχει την ευτυχία να χαρεί την κατάκτηση πέντε (5) πρωταθλημάτων Α΄ κατηγορίας της Ε.Π.Σ.Φ. και της οκτάχρονης (8) συμμετοχής του «Ηρακλή» στη Δ΄ Εθνική κατηγορία!

Το 2003 θα αποχωρήσει με την ενασχόλησή του από τα ποδοσφαιρικά δρώμενα, αφού θα ασθενήσει και θα προβεί σε εγχείριση «ανοικτής καρδιάς». Και σαν να μην έφθανε μόνο αυτό, αλλά πριν μήνες και μετά από ενοχλήσεις τις οποίες θα έχει, θα διαγνωσθεί ότι πάσχει από «καρκίνο παγκρέατος». Στη νέα του αυτή ατυχία δε θα αντέξει πάρα πολύ, αφού θα υποκύψει στη «λαίλαπα» της εποχής!

Η μετάβαση του μεταστάντα στην «αιωνιότητα» θα έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τεράστιου και δυσαναπλήρωτου ανθρώπινου, κοινωνικού και πολιτιστικού κενού αφού θα έχει διαχρονικά ενεργή – θετική συμμετοχή στους πιο πάνω τομείς κι όχι μόνο. Από την πλευρά μας να δώσουμε τα ειλικρινή θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του και να ευχηθούμε η Μνήμη του να είναι Αιώνια!  

Υ.Γ. Σε μερικές ημέρες και συγκεκριμένα την Κυριακή 3-11-2019 και ώρα 09.30 στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Ροδίτσας θα πραγματοποιηθεί το Μνημόσυνο του αποθανόντα.