Γράφει ο Δημήτρης Αμούντζιας

Για πρώτη φορά φέτος οι φίλοι της «Λαμίας» θα αποχωρήσουν από το ΔΑΚ της πόλης με διάπλατο χαμόγελο και πολύ μεγάλη ποδοσφαιρική ικανοποίηση. Και η κύρια πηγή αιτίας του γεγονότος αυτού θα είναι η πολύ σπουδαία νίκη την οποία κατήγαγε επί ενός πολύ καλού ποδοσφαιρικού συνόλου που ακούει στο όνομα Ο.Φ.Η. 

Είναι γεγονός ότι προσωπικά το συγκεκριμένο παιχνίδι  το φοβόμουν κι αυτό το είχα εκμυστηρευθεί σε φίλους μου και το είχαμε συζητήσει. Γιατί, η ομάδα του Ηρακλείου Κρήτης είναι πάρα πολύ καλή, από τις καλύτερες στη “Super League”. Και τούτο δεν το φανερώνουν μόνο τα αποτελέσματα τα οποία έχει φέρει μέχρι τώρα αλλά και το ότι παίζει καλό ποδόσφαιρο. 
Οι «ασπρόμαυροι» του νησιού δεν έχουν καμιά σχέση με την ομάδα της περασμένης αγωνιστικής σεζόν. 
Φέτος διαθέτουν παικταράδες, νεαρό προπονητή με γνώσεις, στόχους και φιλοδοξίες, έντονες προσωπικότητες δίπλα στο τεχνικό τιμ (Σαμαράς, Νιόπλιας, Πουρσανίδης), σπουδαίες Ακαδημίες στο προπονητικό τιμ των οποίων ανήκει κι ο «δικός» μας Αναστασιάδης (Κ.12) και φυσικά το μεγάλο όπλο τους το οποίο είναι ο κόσμος! 

Απέναντι σ΄ αυτή την ομάδα ο δικός μας σύλλογος μεγαλούργησε, έστω και σε ένα ημίχρονο! 
Αυτό για μένα θα σημάνει πολλά, πάρα πολλά, αφού οι «κυανόλευκοί» μας θα πετύχουν σημαντικότατα πράγματα σε μικρό χρονικό διάστημα. 
Και για να γίνω περισσότερο συγκεκριμένος: Με την έναρξη του αγώνα και βλέποντας τον Ρόμανιτς να αγωνίζεται από δεξιά και τον Καραμάνο από την αριστερή πτέρυγα, κατάλαβα ότι ο προπονητής μας έχει μελετήσει πολύ καλά τον αντίπαλο και θα θελήσει να ρίξει τον ταχύτατο νεαρό Σέρβο επιθετικό πάνω στον «μαλακό» Κοροβέση κι όχι στον δυνατό και σκληροτράχηλο Μπράουν. 

Συγχρόνως οι Λαμιώτες θα πιέσουν ψηλά τους αντιπάλους τους, ενώ τα μαρκαρίσματά τους θα είναι πολύ δυνατά, πολλά από τα οποία θα αγγίζουν τα όρια του φάουλ. 
Η αρχική κίνηση του κ. Μάντζιου δε θα του βγει και στο 25΄ θα επαναφέρει τους δυο ποδοσφαιριστές του στη φυσική τους θέση. ΄
Όμως ο τεχνικός των «ασπρόμαυρων» κ. Σίμος θα κλείσει με ιδανικό τρόπο τους χώρους του κέντρου προκειμένου να μη μπορεί να δουλέψει ο άξονας της «Λαμίας». 
Συγχρόνως, ο Τουράμ θα φεύγει από πίσω έχοντας μπροστά του χώρο και θα εκμεταλλευθεί τη φοβερή του ταχύτητα. 
Ο πρώτος σκόρερ της «Λαμίας» θα αποτελέσει τη μόνιμη απειλή για την εστία του συντοπίτη μας Δημήτρη Σωτηρίου. (Για όσους δεν γνωρίζουν, ο γκολκήπερ του Ο.Φ.Η. ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τον «ΟΠΟΥΝΤΙΟ» ΜΑΡΤΙΝΟΥ, κατόπιν θα μεταγραφεί στον «ΠΑΝΙΩΝΙΟ» και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει τη γνωστή του πορεία-καριέρα)! 

Ο κ. Άκης Μάντζιος παίζοντας το σύστημα 4-2-3-1 θα δει ότι η καλή πλευρά της ομάδας μας που είναι η αριστερή με Βάντερσον – Ρόμανιτς δεν μπορεί να δουλέψει όπως εκείνος θα ήθελε. 
Μέχρι το 35΄ οι Κρητικοί θα πατάνε καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, το δε παιχνίδι τους θα το δημιουργούν από πίσω οι σπουδαίοι Σακόρ και Νέιρα. 
Τότε ο κόουτς του Π.Α.Σ. θα επιχειρήσει την πρώτη του αλλαγή, διαβλέποντας σωστά την όλη κατάσταση και την επιθετική άπνοια της ομάδας του. 
Στο 36΄ θα ρίξει στον αγωνιστικό χώρο τον Βασιλόγιαννη ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Ισπανό Τάιρον. 

Η κίνηση αυτή όχι μόνο θα του βγει, αλλά θα αποτελέσει το έναυσμα για ολοκληρωτική ανατροπή του αγώνα όσον αφορά και το σκορ και την απόδοση της ομάδας. 
Συνάμα με την αλλαγή αυτή ο κ. Μάντζιος θα μετατρέψει το σύστημα της γηπεδούχου σε 4-4-1-1 με τον Καραμάνο στην κορυφή της επίθεσης και τον Τουράμ να κινείται από πλάγια. 
Οι κινήσεις αυτές από την πρώτη στιγμή θα αποδώσουν καρπούς αφού πριν κλείσει το Α΄ ημίχρονο η «Λαμία» θα ισοφαρίσει με πέναλτυ που θα κερδίσει ο Βασιλόγιαννης και θα εκτελέσει ιδανικά ο Τουράμ, στέλνοντας τον Σωτηρίου στην αντίθετη γωνία. Το Α΄45λεπτο θα τελειώσει ισόπαλο 1-1 και με κατοχή της μπάλας 42% για τη «Λαμία» και 58% για τον Ο.Φ.Η.

Το Β ΄ημίχρονο θα είναι εκείνο το οποίο θα μείνει αξέχαστο στους φιλάθλους. ΄ Οχι μόνο για την άριστη απόδοση των παικτών μας αλλά προπάντων για το πάθος και το πείσμα με το οποίο θα ορθώσουν το ανάστημά τους και θα γυρίσουν το παιχνίδι. 
Μάλιστα, ο κ ΄Ακης Μάντζιος θα κάνει «ρεσιτάλ» κοουτσαρίσματος, αφού θα στήσει έτσι την ομάδα του η οποία θα «πιάσει» μυθική (κατά την προσωπική μου άποψη) απόδοση. 
Η φθιωτική ομάδα θα αναλάβει συντριπτική εδαφική υπεροχή, το σύστημά της θα μετατραπεί σε 4-4-2 με παραλλαγές και τον Καραμάνο να παίζει «μέσα αριστερά¨, ο δε Τουράμ να κινείται από θέση «μέσα δεξιά» και να κλείνει προς το κέντρο της επιθετικής γραμμής. 

Η γηπεδούχος πλέον θα πιέσει αφόρητα τον αντίπαλό της τόσο μπροστά όσο και στο χώρο της μεσαίας γραμμής. 
Από το 46΄ έως το 55΄ θα έχει περίφημη απόδοση, αλλά μετά το 55΄ θα ανεβάσουν την απόδοσή τους οι Κρητικοί. 
Αυτό όμως θα έχει διάρκεια λίγων μόνο λεπτών αφού οι παίκτες της φιλοξενούμενης ομάδας δεν μπορούν πλέον να κρατήσουν μπάλα για να κουράσουν τον αντίπαλο. Εκτός τούτου, οι της «Λαμίας» κυνηγούν όλες τις μπάλες. 

Οι «κυανόλευκοι» θα είναι μεταμορφωμένοι και η κύρια αιτία θα αποτελέσει η εκπληκτική κατακόρυφη άνοδος του Δημούτσου και το επιθετικό «ρεσιτάλ» του Βασιλόγιαννη ο οποίος ίσως να πραγματοποίησε στο συγκεκριμένο παιχνίδι το «ματς της ζωής του». 
Ο επιθετικός μας αυτός θα κάνει τεράστιο παιχνίδι που από τη δεξιά πτέρυγα θα ξεφεύγει με τρομερή ταχύτητα και θα δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις.  
Συγχρόνως, ο Ελίνι Δημούτσος θα κυνηγάει τις δεύτερες μπάλες και ένεκα τούτου θα σημειώσει το δεύτερο τέρμα που θα δώσει τη νίκη στην ομάδα του. 
Μέσα στα τεκτενόμενα στο 45λεπτο αυτό, ο μεν Νέιρα θα έχει χαθεί, ο δε Σεμέδο σ΄ όλο το Β΄ μέρος θα έχει εκμηδενισθεί από τον Σκόρδα. 

Μάλιστα, με τα παιχνίδια που πραγματοποιεί ο φιλότιμος αμυντικός μας, προσωπικά μου θυμίζει τον εκπληκτικό δεξιό οπισθοφύλακα του «Ατρομήτου» Περιστερίου τότε που οι ομοσπονδιακοί προπονητές τον καλούσαν στην Εθνική ομάδα κι θα κάνει τη μεγάλη μεταγραφή στον Π.Α.Ο.Κ. ενώ συγχρόνως θα τον διεκδικεί κι ο «Ολυμπιακός» Πειραιά!

Ακόμα να σημειωθεί ότι στο Β΄ ημίχρονο ο τερματοφύλακάς μας Θεοδωρόπουλος θα είναι απλός θεατής της συνάντησης, αφού η εστία του δε θα κινδυνέψει σε καμιά στιγμή. 
Επίσης, νομίζω ότι δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Καραμάνος στο Α΄ ημίχρονο θα κάνει λίγα πράγματα, ενώ στην επανάληψη η απόδοσή του θα είναι πολύ καλή! Η δε αλλαγή και η συμμετοχή του νεαρού Σάλιακα θα γίνει από τον κ. Μάντζιο με σκοπό να υπάρξουν φρέσκα πόδια στα μαρκαρίσματα κατά τη διάρκεια των καθυστερήσεων.  

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι έτσι είδα εγώ τα πράγματα και δε σημαίνει ότι κάποιος ή κάποιοι άλλοι δεν τα παρατήρησαν με διαφορετική οπτική γωνία. 
Ακόμη θεωρώ ότι η απόδοση της «Λαμίας» κατά τη διάρκεια του Β΄ ημιχρόνου αποτελεί μια από τις κορυφαίες που έχει πραγματοποιήσει η ομάδα διαχρονικά !!! ΄
Ένα τεράστιο «εύγε» στους συντελεστές αυτής της επιτυχίας κι όχι μόνο, η οποία θα έχει και άμεση κοινωνική προέκταση!


photo: reporter-images