Ο Λιβάια πέτυχε δύο γκολ, η είσοδος του Βέρντε (σκόραρε κι αυτός)... ξεκλείδωσε την ΑΕΚ, η οποία ξεκίνησε με νίκη το 2020 με το 3-1 επί του Παναιτωλικού! Tα έκανε... θάλασσα ο επικίνδυνος Τάσης, που υπέδειξε πέναλτι (το 1ο) σε μαρκάρισμα ίσως εκτός περιοχής... μέσω VAR! Δοκάρι για την Ένωση, ο Ντίας ισοφάρισε προσωρινά για τους Αγρινιώτες.

Νικηφόρα μπήκε το 2020 για την ΑΕΚ, η οποία επικράτησε με 3-1 του Παναιτωλικού στο ΟΑΚΑ, μειώνοντας στους εννιά βαθμούς τη διαφορά από τον ΠΑΟΚ και περιμένοντας το αποτέλεσμα του ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού. Η Ένωση έκανε ένα κακό πρώτο ημίχρονο κατά το οποίο προηγήθηκε με πέναλτι του Λιβάια σε μια δύσκολη και οριακή φάση, με τον Παναιτωλικό να ισοφαρίζει λίγο πριν βγει το πρώτο μέρος με τον Ντίας. Έπειτα όμως οι παίκτες του Καρέρα ανέβασαν απόδοση χάρη και στην αλλαγή του Βέρντε και έφτασαν στη νίκη με τον Ιταλό να δίνει ασίστ στο 2-1 του Λιβάια και να σκοράρει με πέναλτι για το τελικό 3-1 έπειτα από έλεγχο του VAR. Η Ένωση κρατάει την εμφάνιση του δευτέρου ημιχρόνου και ελπίζει σε νίκες για να «χτίσει» ψυχολογία, ενώ ο Παναιτωλικός συνεχίζει τη μάχη του στην ουρά, ελπίζοντας πως η μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας θα φανεί και στο γήπεδο στην πορεία.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε το ματς με καλή στιγμή μόλις στο 2' αλλά ο Ντέλετιτς δεν κατάφερε να νικήσει τον Κνετ από κοντά έπειτα από το λάθος του Γιοβάνοβιτς. Οι κιτρινόμαυροι είχαν ρυθμό, ωστόσο ο Παναιτωλικός του Μάκη Χάβου καλά οργανωμένος με το 4-1-4-1 κατάφερε να ισορροπήσει το παιχνίδι, τη στιγμή που η Ένωση προσπαθούσε να βγάλει συνεργασίες μπροστά, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η ΑΕΚ δεν ήταν καθόλου απειλητική, αλλά στο 29' κατάφερε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα. Όλα ξεκίνησαν στο 25' όταν ο Ταχάρ έσπρωξε τον Σαμπανάτζοβιτς στα όρια της περιοχής σε μία δύσκολη φάση. Ο Τάσης συνομίλησε με τον Παπαδόπουλο στο VAR για κάποια λεπτά, αλλά δεν πήγε να κοιτάξει τη φάση και αυτό καταγράφεται ως λάθος του στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τελικά έδωσε πέναλτι, με τον Παναιτωλικό να διαμαρτύρεται για την απόφαση θεωρώντας πως η παράβαση έγινε εκτός περιοχής. Ο Λιβάια που ανέλαβε την εκτέλεση, ευστόχησε κάνοντας το 1-0 για την Ένωση.

Στο 37' ο Χάβος προχώρησε σε αναγκαστική αλλαγή με τον Λιάβα να αποχωρεί τραυματίας και τον Μιμίτο να τον αντικαθιστά. Οι φιλοξενούμενοι όμως δεν φοβόντουσαν το ματς και προσπαθούσαν να βγουν μπροστά. Έτσι στο 42' κατάφεραν να φέρουν το παιχνίδι στα ίσια όταν ο Ταχάρ γύρισε παράλληλα μέσα στην περιοχή, ο Οικονόμου αντέδρασε κάκιστα στρώνοντας ουσιαστικά την μπάλα στον Ντίας, ο οποίος με πλασέ έγραψε το 1-1. Στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους και οι δύο ομάδες είχαν καλές στιγμές με τον Κνετ να μπλοκάρει την κεφαλιά του Βράνιες και τον Μπάρκα να αποκρούει το δυνατό σουτ στην κίνηση του Κέβιν έπειτα από σέντρα του Τζανακάκη.

Ο Καρέρα με την έναρξη του δευτέρου μέρους προχώρησε σε δύο αλλαγές με τον Σιμόες να περνά στη θέση του Σαμπανάτζοβιτς και τον Βέρντε σε εκείνη του Ντέλετιτς. Ο Ιταλός μπήκε… ζεστός με ένα μακρινό σουτ και μια εκτέλεση φάουλ, χωρίς ωστόσο ο Κνετ να ανησυχήσει, αλλά στο 56’ βοήθησε την ΑΕΚ να πάρει ξανά κεφάλι στο σκορ. Ο Βέρντε εκτέλεσε το κόρνερ, ο Λιβάια έπιασε τη «σκαστή» κεφαλιά και νίκησε τον Κνετ για το 2-1. Η ΑΕΚ είχε ανεβάσει στροφές σε σχέση με το πρώτο μέρος και απειλούσε συνεχώς. Στο 65’ μετά από εκτέλεση κόρνερ του Βέρντε ξανά ο Γιακουμάκης έπιασε την κεφαλιά, ο Κνετ απέκρουσε ενστικτωδώς με την μπάλα να σταματάει στο οριζόντιο!

Πέντε λεπτά αργότερα ο Σιμόες με μια μακρινή κεφαλιά πήγε να «κρεμάσει» τον Κνετ, αλλά ο γκολκίπερ του Παναιτωλικού έβγαλε σε κόρνερ, ενώ στο 75’ ο Λιβάια με δυνατό σουτ είδε την μπάλα να περνάει πάνω από το οριζόντιο. Το 2-1 ήταν όμως εύθραυστο και στο 77’ ο Παναιτωλικός θα μπορούσε να είχε ισοφαρίσει, αλλά το γυριστό του Μιμίτο μέσα από την περιοχή πέρασε άουτ. Τελικά η ΑΕΚ βρήκε το τρίτο γκολ που έψαχνε για να κλειδώσει τη νίκη. Στο 79’ ο Λιβάια ανατράπηκε από τον Γιοβάνοβιτς πάνω στη γραμμή της περιοχής, ο Τάσης αρχικά δεν έδωσε τίποτα, αλλά στη συνέχεια μετά από έλεγχο του VAR υπέδειξε πέναλτι. Ο Λιβάια παραχώρησε την εκτέλεση στον Βέρντε, με τον Ιταλό να ευστοχεί για το τελικό 3-1.

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ (Μάσιμο Καρέρα): Μπάρκας, Παουλίνιο, Οικονόμου, Βράνιες, Χουλτ, Σαμπανάτζοβιτς (46’ Σιμόες), Κρίστιτσιτς, Ντέλετιτς (46’ Βέρντε), Αλμπάνης (84’ Μάνταλος), Λιβάια, Γιακουμάκης

Παναιτωλικός: (Μάκης Χάβος): Κνετ, Γιοβάνοβιτς, Κέβιν, Τσιγγάρας, Τζανακάκης (67’ Ντουάρτε), Ταχάρ, Σανιά, Ντίας, Λιάβας (37’ Μιμίτο), Σίεστεντ, Μπαΐροβιτς (75’ Φυτόπουλος)


πηγή: gazzetta