Με το εμφατικό 4-2 ο Άρης επικράτησε του ΠΑΟΚ στο «Κλεάνθης Βικελίδης» διακόπτοντας και το σερί των 51 αήττητων αγώνων του Δικεφάλου. Οι «κίτρινοι» αξιοποίησαν όλες τις στιγμές τους στο παιχνίδι με τα γκολ των Λάρσον, Βέλεθ, Ροζ και Λούκας Σάσα.

Στο πρώτο ημίχρονο, ο μεν Άρης αξιοποίησε τις… στιγμές του, ο δε ΠΑΟΚ παρότι είχε τον απόλυτο έλεγχο, βρέθηκε πίσω στο σκορ. Ο Δικέφαλος χρησιμοποίησε κάθε σπιθαμή του γηπέδου στην ανάπτυξή του, αποδεικνύοντας (μέσα από τους αυτοματισμούς) το επίπεδο συνοχής του σαν ομάδα. Αντιθέτως, ο Άρης είχε πρόβλημα όχι απλά στο να κυκλοφορήσει την μπάλα, αλλά ακόμη και αν ελέγξει τις κινήσεις των αντιπάλων του στον χώρο. Βέβαια, το γκολ του ΠΑΟΚ προήλθε από διπλό… ισπανικό λάθος. Την απομάκρυνση του Βέλεθ πάνω στα πόδια του Λημνιού και την ασθενή απόκρουση του Χουλιάν Κουέστα στο σουτ του Πέλκα από την οποία επωφελήθηκε ο Σφιντέρσκι ανοίγοντας το σκορ (0-1) για τον ΠΑΟΚ στο 10ο λεπτό.  Τρία λεπτά αργότερα, ο Μίσιτς είχε μοναδική ευκαιρία να διπλασιάσει τα τέρματα των φιλοξενούμενων αλλά στο σουτ που επιχείρησε (από πλάγια θέση εντός της περιοχής) ο Κουέστα απομάκρυνε.

Εκεί που ο Άρης πελαγοδρομούσε, δεν μπορούσε να «χτίσει» παιχνίδι, ήρθε μία φάση στο transition παιχνίδι να αλλάξει τις ισορροπίες. Φάση η οποία ξεκίνησε από την εξαιρετική «αποδέσμευση» της μπάλας από τον Ματίγια, αυτή έφτασε στο Ντάνι Λάρσον και ο τελευταίος αφού πέρασε σαν σταματημένο τον Μάτος εκτέλεσε τον Ζίβκοβιτς (φέρει ευθύνη για την αντίδρασή του) ισοφαρίζοντας (1-1) στο παιχνίδι.

Παρά το γκολ, τα ηνία παρέμειναν στα χέρια των παικτών του ΠΑΟΚ καταγράφοντας κατοχή μπάλας 30%-70% αλλά επενδύοντας στα λάθη των παικτών του Άρη. Σαν αυτό του Ματίγια στο 31’ όπου ο Σφιντέρσκι σούταρε από το ύψος της περιοχής αλλά ο Κουέστα φώναξε και πάλι «παρών». Στο 33’ ο Λημνιός σούταρε από πλάγια θέση, εκτός περιοχής, αλλά ήταν… άστοχος για να φθάσουμε στο 41’.

Κόντρα στη ροή του αγώνα και με τα κεντρικά χαφ να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, στο 41ο λεπτό και μετά από πίεση του Άρη, η σέντρα του Κόρχουτ αποδείχθηκε ιδανική για τον Φραν Βέλεθ ο οποίος εξιλεώθηκε για το λάθος που έκανε στο πρώτο γκολ του ΠΑΟΚ. Ο Ισπανός σημάδεψε τη δεξιά γωνία της εστίας του Ζίβκοβιτς και ο Άρης έχοντας αξιοποιήσει και τις δύο φάσεις, προηγήθηκε με 2-1. Δύο λεπτά αργότερα, ο Γιαννούλης ζήτησε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Ροζ αλλά και με τη βοήθεια του VAR, ο διαιτητής Παπαπέτρου έκρινε ότι δεν υπήρξε παράβαση.

Στο 2ο λεπτό του δευτέρου ημιχρόνου δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα στον αγώνα καθώς μετά από εκτέλεση φάουλ (σχεδόν από το κέντρο) του Ματίγια, ο Ζίβκοβιτς δεν κατάφερε να κρατήσει την μπάλα και με κεφαλιά του Ροζ αυτή κατέληξε στα δίχτυα για το 3-1. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ διαμαρτυρήθηκαν για επιθετικό φάουλ του Ροζ, αλλά ο Παπαπέτρου συμβουλευόμενος το VARυπέδειξε το γκολ. Πριν καλά-καλά κοπάσουν οι πανηγυρισμοί ο Φετφατζίδης σκόραρε αλλά η φάση ήταν ως μη γενόμενη καθώς όταν έγινε κάτοχος της μπάλας ήταν εκτεθειμένος σε μια φάση στην οποία ο Μπρούνο Γκάμα καθυστέρησε να τροφοδοτήσει τον συμπαίκτη του.

Στο φάσμα της ήττας έπειτα από σερί 51 αγώνων, ο ΠΑΟΚ ρίσκαρε ανεβάζοντας τις γραμμές του και αφήνοντας χώρους στον Άρη ο οποίος προσπάθησε να χτυπήσει στο transition παιχνίδι. Η πρώτη κίνηση από τον Αμπέλ Φερέιρα ήρθε στο 62’ με την είσοδο στον αγώνα του Μπίσεσβαρ αντί του Λημνιού. Ο Μίκαελ Ένινγκ απάντησε με τη χρησιμοποίηση του Φιορίν Ντουρμισάι αντί του Ντάνι Λάρσον. Στο 66’ ο Κουέστα αντέδρασε και πάλι υποδειγματικά καθώς άρπαξε την μπάλα προ του Σφιντέρσκι ο οποίος ήταν σε απόσταση ενός μέτρου από την εστία.

Στο ρίσκο του ΠΑΟΚ, ο Άρης βρήκε χώρους και στο 69’ λεπτό ο Λούκας Σάσα σημείωσε το γκολ του αγώνα. Ο Βραζιλιάνος τα έκανε όλα. Έκλεψε την μπάλα, τροφοδότησε τον Φετφατζίδη, κινήθηκε στον χώρο, έγινε αποδέκτης της μπάλας και με τρομερή εκτέλεση έγραψε το 4-1.

Ο ΠΑΟΚ συνέχισε την πίεσή του, απέκτησε παιχνίδι από τον άξονα με τον Μπίσεσβαρ και επιχείρησε να μπει και πάλι στη διεκδίκηση της νίκης στο 76’ όπου μετά από μια φάση διαρκείας και διαδοχικές κεφαλιές, η μπάλα έφτασε στον Μάτος ο οποίος περίπου από το ύψος του πέναλτι νίκησε τον Κουέστα και μείωσε στο σκορ σε 4-2. Στο 83’ ο Πέλκας μάλλον πέταξε στο καλάθι των αχρήστων μια φάση από την οποία ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να πάρει κάτι καθώς στο σουτ που επιχείρησε έξω από την περιοχή και με σώματα μπροστά του, η μπάλα πέρασε πάνω από την εστία του Κουέστα.

Την ίδια ώρα, ο Άρης αντέδρασε με τσαπατσουλιά σε φάσεις από τις οποίες θα μπορούσε να πάρει κάνει στην κόντρα επίθεση, προσπάθησε να παίξει με τον χρόνο και δεν είχε ηρεμία για τη διαχείριση της υπέρ του κατάστασης. Ο δε Μίκαελ Ένινγκ προτίμησε να μην φρεσκάρει την ομάδα του. Έτσι κύλησε ο χρόνος μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας καθώς και ο ΠΑΟΚ δεν βρήκε ξεκάθαρη ευκαιρία.

Στο 89’ ο Γερμανός προπονητής του Άρη ενίσχυσε τη μεσαία γραμμή του με τον Αμπού Μπα. Ο χρόνος κύλησε δίχως να σημειωθεί η παραμικρή φάση και ο μεν Άρης πήρε μια νίκη την οποία τόσο ήθελε, ο δε ΠΑΟΚ είδε να «γκρεμίζεται» το αήττητό του.

Οι συνθέσεις

Άρης (Ένινγκ): Κουέστα, Ροζ, Κόρχουτ, Βέλεθ, Δεληζήσης, Λούκας Σάσα, Ματίγια, Μπρούνο Γκάμα (90+ Μαρτίνες), Φετφατζίδης (89’ Μπα), Λάρσον (65’ Ντουρμισάι) & Ιντέγε

ΠΑΟΚ (Φερέιρα): Ζίβκοβιτς, Μάτος, Γιαννούλης, Ίνγκασον, Βαρέλα, Μαουρίσιο, Μίσιτς, Λημνιός (62’ Μπίσεσβαρ), Βιεϊρίνια (75’ Αουγκούστο), Πέλκας & Σβιντέρσκι (72’ Άκπομ)


πηγή: gazzetta