Στη τηλεδιάσκεψη της U.E.F.A. που πραγματοποιήθηκε σήμερα (17/3) με την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων, τη FIFPro (Διεθνής Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών) και τις 55 ομοσπονδίες πάρθηκαν πάρα πολλές αποφάσεις και πολύ σημαντικές σχετικά με το τι θα γίνει από εδώ και πέρα με το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη (ευρωπαϊκά και εγχώρια πρωταθλήματα, κύπελλα, κ.λπ.) και αφού, φυσικά, ξεπεραστεί το θέμα της πανδημίας.

Η πιο σημαντική απόφασή που πάρθηκε ήταν να αναβληθεί το "EURO 2020" και η διεξαγωγή του να μεταφερθεί για του χρόνου, το διάστημα 11/6-11/7.

Πρόταση της UEFA ήταν να γίνει ο τελικός "Champions League" το Σάββατο, 27 Ιουνίου και ο τελικός του "Europa League" τρεις ημέρες νωρίτερα, την Τετάρτη, 24/6.

Δε θα υπάρχουν πλέον στάνταρ ημερομηνίες αφού τα παιχνίδια των εγχώριων πρωταθλημάτων θα γίνονται τις καθημερινές και των ευρωπαϊκών διοργανώσεων τα Σαββατοκύριακα.

Οι ημερομηνίες των προκριματικών γύρων για τα Ευρωπαϊκά Κύπελλα κατά την περίοδο 2020/21 θα καθοριστούν ανάλογα με την ολοκλήρωση των εθνικών πρωταθλημάτων.

Αναλυτικά οι αποφάσεις σύμφωνα με ανακοίνωση της πολωνικής ομοσπονδίας:

1. Το τουρνουά EURO 2020 μεταφέρθηκε για το 2021 (11 Ιουνίου – 11 Ιουλίου 2021).

2. Οι φιλικοί αγώνες και τα "play offs" για το "EURO" θα αναβληθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2020.

3. Οι προκριματικοί αγώνες για το "Παγκόσμιο Κύπελλο" του 2022 που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2021 θα διεξαχθούν σε διαφορετική ημερομηνία.

4. Τα τουρνουά EURO U21 / EURO των γυναικών που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2021, θα διεξαχθούν σε διαφορετική ημερομηνία.

5. Οι ομάδες θα υποχρεωθούν να απελευθερώσουν τους παίκτες τους για όλους τους αγώνες εθνικών ομάδων που θα γίνουν σε νέες ημερομηνίες.

Σε ό, τι έχει να κάνει με τα εθνικά πρωταθλήματα και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις:

1. Αν η κατάσταση το επιτρέπει, θα καταβληθούν μέγιστες προσπάθειες για να ολοκληρωθούν τα εθνικά πρωταθλήματα και τα ευρωπαϊκά κύπελλα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

2. Δεν θα υπάρχουν αποκλειστικές ημερομηνίες για παιχνίδια: Στα εθνικά πρωταθλήματα θα μπορούν να γίνουν στα μέσα της εβδομάδας και οι αγώνες στα ευρωπαϊκά κύπελλα κατά τα Σαββατοκύριακα.

3. Οι ημερομηνίες των προκριματικών γύρων για τα Ευρωπαϊκά Κύπελλα κατά την περίοδο 2020/21 θα καθοριστούν ανάλογα με την ολοκλήρωση των εθνικών πρωταθλημάτων.

Κόντρα στα σενάρια περί οριστικής διακοπής της ποδοσφαιρικής δράσης λόγω κορωνοϊού η UEFA επιθυμεί να ολοκληρωθούν κανονικά τα εθνικά πρωταθλήματα.

Όπως προέκυψε μάλιστα στη σημερινή τηλεδιάσκεψη προτίθεται να ανάψει το "πράσινο φως" για να ξαναδούμε ποδόσφαιρο στις 14 Απριλίου (Μεγάλη Τρίτη), εφόσον φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες, ειδάλλως θα υπάρξει και νέα αναβολή.

Ο στόχος είναι τα εθνικά πρωταθλήματα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Η αναβολή του EURO αλλάζει την καταληκτική ημερομηνία της σεζόν.

Από τις 31 Μαϊου, πλέον, μετατίθεται στις 30 Ιουνίου, ίσως και αργότερα.

Προφανώς την ίδια χρονική ευχέρεια θα έχει και η ίδια η U.E.F.A., ώστε να ολοκληρωθούν το "Champions League" και το "Europa League".

Σημειώνεται ότι προ ημερών η U.E.F.A. ακύρωσε όλες τις κρατήσεις που είχε κάνει σε ξενοδοχεία της Κοπεγχάγης (πόλη που θα φιλοξενούσε αγώνες του EURO), δείγμα ότι η αναβολή της διοργάνωσης μάλλον ήταν προαποφασισμένη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του "TheAthletic", πάντως, η U.E.F.A. θα ζητούσε 300 εκατ. ευρώ από τις λίγκες και τις ομάδες για την αναβολή του EURO 2020 και τη διεξαγωγή του ένα χρόνο αργότερα (!)

Η επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία:

"Η UEFΑ ανακοίνωσε την αναβολή του EURO 2020 που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αυτής της χρονιάς.

Η υγεία όλων όσοι εμπλέκονται στο παιχνίδια αποτελεί προτεταιραιότητα όπως επίσης και να αποφύγουμε να βάλουμε οποιαδήποτε αχρείαστη πίεση στις εθνικές ομοσπονδίες.

Η μετακίνηση θα βοηθήσει όλα τα εγχώρια πρωταθλήματα που βρίσκονται εν αναμονή λόγω του COVID 19 να ολοκληρωθούν.

Όλες οι διοργανώσεις υπό την αιγίδα της UEFA και τα ματς (συμπεριλαμβανομένου και των φιλικών) για τα κλαμπ και τις εθνικές ομάδες, τόσο για τους άντρες όσο και τις γυναίκες, έχουν μπει σε αναμονή και θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση.

Τα play off για το EURO 2020 και τα διεθνή φυλικά, προγραμματισμένα για τα τέλη Μαρτίου, θα διεξαχθούν στο διεθνές παράθυρο, στις αρχές Ιουνίου, ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των πρωταθλημάτων και των ομάδων ώστε να βρεθούν λύσεις στο καλεντάρι που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της σεζόν και για τη διαχείριση όσων επιπτώσεων έχει η αναβολή του Euro 2020.

Οι αποφάσεις πάρθηκαν από την εκτελεστική επιτροπή της UEFA που ακολουθήθηκε από την τηλεδιάσκεψη που έγινε σήμερα με τον πρόεδρο της UEFA και τους αντιπροσώπους από 55 ομοσπονδίες καθώς και από εκπροσώπους από την ένωση των ευρωπαϊκών κλαμπ, FIFPro, έτσι ώστε να βρεθεί ένα πλάνο και να σπάσει το αδιέξοδο με τις ημερομηνίες εξ' αιτίας της εξάπλωσης του ιού σε όλη την ήπειρο".