Από την πλούσια θεματογραφία του λευκώματος «60 χρόνια Α’ Εθνική», σήμερα παρουσιάζουμε ανάμεσα από τα περίεργα και παράξενα της ιστορίας, την πρώτη φορά που ο Αύγουστος μπήκε στη ζωή της Α’ Εθνικής.

Το συλλεκτικό, αριθμημένο λεύκωμα διατίθεται μόνο από την Super League και για παραγγελίες ή πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήστε στο  e-mail social@slgr.gr.

Όταν μας… προέκυψε Αύγουστος
Όσοι έζησαν το ποδόσφαιρο τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 συνδύαζαν το ξεκίνημα του πρωταθλήματος με το άνοιγμα των σχολείων και την έλευση του φθινοπώρου. Αρχές Σεπτέμβρη, ίσως και λίγο πιο αργά με αντικείμενο συζήτησης πάντα ότι οι ομάδες έπαιζαν στα Κύπελλα Ευρώπης, χωρίς επίσημα παιχνίδια.

Στα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του ’60 το πρωτάθλημα έφτανε ο Οκτώβρης για να ξεκινήσει, ενώ το 1965 η σέντρα έγινε στις 28 Νοεμβρίου, αφού εκκρεμούσε ένας αγώνας και προέκυψαν μπαράζ από την προηγούμενη σεζόν, που έφτασε 7 Νοεμβρίου για να ολοκληρωθούν.

Η πρώτη λύση στην αγωνιστική δραστηριότητα δόθηκε με τους ομίλους στο Κύπελλο, που ξεκινούσαν Αύγουστο. Ωστόσο το 1993 η Εθνική διεκδικούσε πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ και έπρεπε να έχει χρόνο προετοιμασίας. Έτσι ορίστηκε σαν ημερομηνία πρεμιέρας η 22η Αυγούστου 1993.

Για πρώτη φορά στην ιστορία οι φίλαθλοι θα έβλεπαν τέτοια εποχή Α’ Εθνική. Συνήθως τότε, τα προηγούμενα χρόνια έβλεπαν δυνατά βραδινά φιλικά.

Η μέρα εκείνη πάντως ήταν περιπετειώδης, αφού λόγω αποχής των διαιτητών έγιναν τέσσερις μόνο αγώνες. Στο παιχνίδι Νάουσα – ΑΕΛ, ο βραζιλιάνος Πάολο Κεϊρόζ ντα Σίλβα της ΑΕΛ, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που σκόραρε στην Α’ Εθνική μήνα Αύγουστο.

Η πιο γρήγορη εκκίνηση πρωταθλήματος καταγράφεται το 2013, όταν και το Σάββατο 17 Αυγούστου έγιναν τρία παιχνίδια. Μόλις δύο μέρες μετά της Παναγίας!