Από την πλούσια θεματογραφία του λευκώματος «60 χρόνια Α’ Εθνική», σήμερα παρουσιάζουμε τις πρώτες παραγράφους του κειμένου που αναφέρεται στην ιστορία των τηλεοπτικών μεταδόσεων αγώνων. Ξετυλίγεται όλη η πορεία από τη δημόσια τηλεόραση, την πορεία στην ιδιωτική και στη συνέχεια στη συνδρομητική.

Το συλλεκτικό, αριθμημένο λεύκωμα διατίθεται μόνο από την Super League και για παραγγελίες ή πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήστε στο  e-mail social@slgr.gr.

Τηλεόραση και πρωτάθλημα…

Αν το 1959 οι εισπράξεις από τα εισιτήρια και η όποια ενίσχυση της Πολιτείας ήταν οι πηγές εσόδων για τις ομάδες, με τα χρόνια τα πράγματα άλλαξαν. Μπήκαν οι διαφημίσεις, τα έσοδα από το ΠΡΟΠΟ, αρχικά μη θεσμοθετημένα και στη συνέχεια θεσμοθετημένα. Αλλά η επανάσταση στα οικονομικά των ομάδων έγινε με την τηλεόραση.

Στα πρώτα χρόνια η εικόνα από τα γήπεδα μεταφερόταν στους κινηματογράφους με τα «επίκαιρα», όπου υπήρχαν ολιγόλεπτα στιγμιότυπα από κινηματογραφικό φακό. Μάλιστα δεν υπήρχε η πολυτέλεια συνεχούς λήψης, οπότε δεν  υπήρχε επιλογή φάσεων, αφού συχνά έχαναν και τα γκολ.

Στις 30 Νοεμβρίου 1969 για πρώτη φορά μεταδόθηκε ζωντανά αγώνας της Α’ Εθνικής στην κρατική τηλεόραση. Ήταν το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα Εθνικός – Παναθηναϊκός. Σε αυτό βοήθησε η τεχνολογία που είχε αναπτυχθεί για την κάλυψη του ευρωπαϊκού στίβου, που είχε διεξαχθεί το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου.

Η συνέχεια της ιστορίας στο λεύκωμα…