Υπό πρωτόγνωρες συνθήκες ξεκινούν τη Δευτέρα (15 Ιουνίου) οι Πανελλαδικές Εξετάσεις
Ως «η γενιά του κορονοϊου» θα μπορούσε να (αυτο)χαρακτηριστεί η «φουρνιά» των υποψηφίων του 2020, η οποία ρίχνεται αύριο Δευτέρα «στη μάχη» των Πανελλαδικών με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, καθώς οι μαθητές καλούνται να ολοκληρώσουν τη σχολική τους εκπαίδευση και να περάσουν το «κατώφλι» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπό πρωτόγνωρες συνθήκες.
Επί δύο μήνες τα σχολεία (Μάρτιος-Μάιος) και τα φροντιστήρια παρέμειναν κλειστά με τα μαθήματα να πραγματοποιούνται διαδικτυακά, με τις τεχνικές δυσκολίες και τα παιδαγωγικά όρια που γνωρίζει η συγκεκριμένη διαδικασία. Παράλληλα, οι μαθητές δοκιμάστηκαν ψυχολογικά από το διάστημα του υποχρεωτικού εγκλεισμού και των αυστηρών απαγορεύσεων κυκλοφορίας, επιτείνοντας το άγχος και την αβεβαιότητα ενόψει εξετάσεων.
Άγχος για τους μαθητές δημιούργησε, εξάλλου, και η αβεβαιότητα για την ημερομηνία έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς δεν ήταν δεδομένη η φθίνουσα πορεία της επιδημίας, τροφοδοτώντας ακραία σενάρια μέχρι και για τον Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση του υπ. Παιδείας υπήρξε η έναρξη των εξετάσεων σε ημερομηνία κοντά στην καθιερωμένη περίοδο (αρχές Ιουνίου), με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να ορίζει, τελικά, τις 15/6 ως ημερομηνία έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Υπολογίζοντας τους συγκεκριμένους παράγοντες, από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποφασίστηκε η μείωση της εξεταστέας ύλης, με τη συμπλήρωση ενός μήνα αναστολής λειτουργίας των σχολείων, ενώ στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η απόφαση για ίδιο αριθμό εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε σχέση με το 2019. Έτσι, περίπου 100.000 υποψήφιοι διαγωνίζονται για 77.970 θέσεις στα αμφιθέατρα των ελληνικών ΑΕΙ.
Μέτρα υγιεινής στις αίθουσες εξετάσεων
Με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας και υγιεινής θα διεξαχθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών.
Οι αίθουσες έχουν διαμορφωθεί, ώστε να τηρείται η απόσταση τουλάχιστον του 1,5 μέτρου ανάμεσα στους υποψηφίους, ενώ η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για τους μαθητές αλλά υποχρεωτική για τους επιτηρητές. Υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας και για τους εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης.
Οι αίθουσες θα αερίζονται με φυσικό τρόπο, ενώ απαγορεύεται η χρήση ανεμιστήρων. Παράλληλα, έχουν δοθεί οδηγίες για την αποφυγή συνωστισμού, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα κυλικεία. Τέλος, έχει ληφθεί μέριμνα για την τοποθέτηση αντισηπτικών διαλυμάτων στις αίθουσες, καθώς και για τον αποτελεσματικό τους καθαρισμό.
Με «παλαιό» και «νέο» σύστημα οι υποψήφιοι
Μια ακόμη πρωτοτυπία για τις εφετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, είναι η εξέταση των υποψηφίων με δύο συστήματα.
Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί το «σύστημα Γαβρόγλου», το οποίο προβλέπει την κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας, την αντικατάσταση του μαθήματος των Λατινικών με το μάθημα της Κοινωνιολογίας, καθώς και την εισαγωγή του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» στη θέση του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα».
Ωστόσο, οι υποψήφηφιοι του 2019 που δίνουν ξανά εξετάσεις, μπορούν με επιλέξουν μεταξύ του «νέου» ή του «παλαιού» συστήματος.
Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων- Ειδικά Μαθήματα
Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα, 15/6, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις ενώ την Τετάρτη 17/7 ακολουθούν τα Αρχαία Ελληνικά Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και τα μαθημαματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Την Παρασκευή 19/6 θα εξεταστούν τα μαθήματα της Βιολογίας (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας) και της Κοινωνιολογίας (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών).
Ακολουθούν, την επόμενη εβδομάδα, η εξέταση στη Φυσική στις 22/6 (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και στις 24/6 στην Ιστορία και την Πληροφορική, των Ομάδων Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής αντίστοιχα.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την εξέταση στις 26/6 στην Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Οικονομία (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Για τους υποψήφιους με το «παλαιό» σύστημα σημειώνεται ότι στις 22/6 θα πραγματοποιηθεί η εξέταση των Λατινικών (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), στις 24/6 η εξέταση του μαθήματος «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και στις 26/6 η εξέταση του μαθήματος «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Τα ειδικά μαθήματα θα εξεταστούν κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, το πρώτο μάθημα εξέτασης είναι τα Αγγλικά (1/) και ακολουθεί το Ελεύθερο και το Γραμμικό Σχέδιο (2/7 και 3/7, αντίστοιχα), ενώ στις 4/7 εξετάζονται τα Ιταλικά.
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις στα Γερμανικά (6/7), τα Γαλλικά (7/7) και τα Ισπανικά (8/7).
Τα τρία μουσικά μαθήματα εξετάζονται ως εξής: Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Δεξιοτήτων (10/7), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (11/7) και Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (13/7).
Τέλος, από Δευτέρα 29 Ιουνίου μέχρι και Παρασκευή 10 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η υγειονομική εξέταση και πρακτική δοκιμασία (Αγωνίσματα) των υποψηφίων για τα ΤEΦΑΑ.
Την Τρίτη 16/6 τα ΕΠΑΛ
Με το μάθημα των Νέων Ελληνικών θα ξεκινήσουν την Τρίτη (17/6) τις εξετάσεις οι μαθητές των ΕΠΑΛ, διεκδικώντας το 10% των θέσεων στα ΑΕΙ.
Στη συνέχεια, την Πέμπτη 18 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα), που είναι επίσης μάθημα Γενικής Παιδείας. Θα ακολουθήσουν, από τις 20 έως και τις 30 Ιουνίου, οι εξετάσεις στα μαθήματα ειδικότητας.
Πηγή: alfavita.gr
Πηγή: alfavita.gr