Ο Δημήτρης Τσιμπόλης, φυσικοθεραπευτής των Ακαδημιών των Γουλβς, μιλάει αποκλειστικά στο G-Weekend για το πως βιώνει την εμπειρία της δουλειάς σε ομάδα της Premier και κάνει τις εκτιμήσεις του για τη ρεβάνς της 6ης Αυγούστου!

Θα είναι σίγουρα μία μεγάλη βραδιά για τον Ολυμπιακό αλλά και για τη Γουλβς. Το ματς της 6ης Ιουλίου στο Μολινό που κρίνει μία πρόκριση και ένα μεγάλο ευρωπαϊκό όνειρο...

Το G-Weekend βρήκε και συνομίλησε με τον Έλληνα των «Λύκων»! Τον Δημήτρη Τσιμπόλη, που εργάζεται ως φυσικοθεραπευτής στις Ακαδημίες της Γουλβς και ζει από κοντά την ομάδα και ο οποίος κάνει τις εκτιμήσεις - προβλέψεις του για τον μεγάλο αγώνα του Europa.

Ο Έλληνας της Wolverhampton Wanderers F.C. (Wolves) ολοκλήρωσε τη Σχολή Φυσικοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μετά από το πέρασμά του από την ομάδα της Λαμίας θέλησε να παρακολουθήσει το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στην αθλητιατρική στην Αγγλία όπου ζει και εργάζεται. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του συνέχισε την καριέρα του στη Birmingham City F.C. και μετά στις Ακαδημίες της Wolves F.C., έχοντας έναν διπλό ρόλο τόσο στο αναπτυξιακό τμήμα των αγοριών άλλα και κυρίως ως φυσικοθεραπευτής στις Ακαδημίες των κοριτσιών. Ο Δημήτρης Τσιμπόλης μας μεταφέρει στον... κόσμο των Γουλβς ενόψει του παιχνιδιού με τον Ολυμπιακό αλλά και στον χώρο του αγγλικού αναπτυξιακού ποδοσφαίρου.

Το Gazzetta Weekend συζήτησε με τον νεαρό Έλληνα, ο οποίος μας μετέφερε σε ένα ποδόσφαιρο λίγο διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας.



● Πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με το ποδόσφαιρο και με την φυσικοθεραπεία;

Η αλήθεια είναι πως δεν θυμάμαι πότε ακριβώς ξεκίνησε, ωστόσο αυτό που θυμάμαι είναι μονίμως μικρός να έχω ματωμένα γόνατα και μια μπάλα αγκαλιά. Σε σχέση με την φυσικοθεραπεία στο ποδόσφαιρο η αρχή έγινε εντελώς τυχαία όταν μια μέρα χτύπησε το τηλέφωνο και έμαθα πως η ΠΑΕ ΠΑΣ Λαμίας ήθελε φυσικοθεραπευτή και μάλιστα άμεσα και τότε είπα ναι χωρίς δεύτερη σκέψη! Στην προετοιμασία δεν άργησα να καταλάβω πως με αυτόν τον κλάδο της μυοσκελετικής και αθλητικής φυσικοθεραπείας θέλω να ασχοληθώ αποκλειστικά. Μετά και την ολοκλήρωση της στρατιωτικής μου θητείας στο 404 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας, ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Αγγλία με σκοπό να εξελίξω τις γνώσεις μου και να γίνω όσο καλύτερος μπορώ γνωστικά.

● Πως προέκυψε η Γουλβς;

Λιγο πριν ανοίξει η θέση στη Γουλβς έτυχε να δω ένα άρθρο σχετικά με τους τραυματισμούς στο πρωτάθλημα της Premier League και βρισκόταν στην τελευταία θέση. Κάτι που δηλώνει την σκληρή δουλειά που γίνεται από τους φυσικοθεραπευτές στο κομμάτι της πρόληψης των τραυματισμών. Μάλιστα, όταν είδα πως ζητάνε φυσικοθεραπευτή για την Ακαδημία, το είδα σαν μια ευκαιρία να εργαστώ σε ένα από τα καλύτερα ιατρικά επιτελεία στην Αγγλία .

● Πως είναι να δουλεύεις σε μία τέτοια ομάδα σαν τους Γουλβς;

Το Wolverhampton είναι μια πόλη που διψάει για ποδόσφαιρο. Δεν είναι τυχαίο που τα παιχνίδια είναι πάντα sold out. Αυτό, με κάποιο μαγικό τρόπο μεταφέρεται και στον σύλλογο έχοντας σαν αποτέλεσμα να επικρατεί ένα οικογενειακό κλίμα στην ομάδα. Κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι στο τέλος της μέρας είναι το εργασιακό σου περιβάλλον.

● Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά με το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα; Ή τουλάχιστον έτσι μας φαίνεται εμάς.

Οι λόγοι είναι δύο. Ο ένας προφανώς είναι ο οικονομικός και ο δεύτερος είναι η νοοτροπία. Στην Αγγλία παρακολουθούν ποδόσφαιρο γιατί τους αρέσει ενώ στην Ελλάδα γιατί τους αρέσει η νίκη. Αυτό είναι κάτι που στα αναπτυξιακά ποδοσφαιρικά τμήματα προσπαθούν να το περάσουν από πολύ νωρίς. Εάν δεν σεβαστείς την προσπάθεια του αντιπάλου πως θα σεβαστείς την δική σου; Είναι αμφίδρομη διαδικασία. Αυτός είναι και ο λόγος που δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην πνευματική καλλιέργεια και την σωστή ανατροφή του εκκολαπτόμενου ποδοσφαιριστή.

Όσον αφορά στο οικονομικό σκέλος, τους δίνει την δυνατότητα να στελεχώνουν τις ομάδες τους με καταρτισμένους επιστήμονες του χώρου. Επίσης να έχουν υπερσύγχρονα προπονητικά κέντρα και οι ενέργειες να γίνονται εφόσον έχουν όλα τα απαραίτητα επιστημονικά δεδομένα.


● Ποιος ο ρόλος της φυσικοθεραπείας;

Η φυσικοθεραπεία μόλις περάσεις τα σύνορα γίνεται επιστήμη και παύει η λανθασμένη αντίληψη του μασέρ που δυστυχώς υπάρχει στην χώρα μας. Είναι ένας διευρυμένος κλάδος μιας και πέρα απο την αξιολόγηση και αποκατάσταση των τραυματισμών, με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε θέσης του παίχτη, δίνεται μεγάλη έμφαση στην πρόληψη των τραυματισμών και της ενδυνάμωσης σε συνεργασία με τους γυμναστές και διατροφολόγους. Ωστόσο κάτι που διαφέρει από άλλους κλάδους φυσικοθεραπείας ειναι το κομμάτι των πρώτων βοηθειών όπου ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να είσαι διατεθειμένος να αντιμετωπίσεις χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ο αθλητής.

● Που βλέπεις το μέλλον σου από επαγγελματικής πλευράς;

Αυτήν την στιγμή νιώθω πως έχω πολλά ακόμη να μάθω δουλεύοντας εδώ και σίγουρα απέχω πολύ από το να πιάσω το... ταβάνι μου. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα είναι η χώρα μου και υπάρχει στο μυαλό μου, αλλά μια επιστροφή θα γινόταν μόνο κάτω από τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

● Έχεις κάποια εκτίμηση για το μεγάλο ματς της Γουλβς με τον Ολυμπιακό; Επίσης τι λένε οι φίλαθλοι των Γουλβς για τον Ποντένσε, που προέρχεται από τους Πειραιώτες;

H δική μου εκτίμηση και άποψη είναι πως όποια ομάδα απο τις δυο περάσει , θέτει υποψηφιότητα για τον τίτλο του UEFA Europa League. O κόσμος εδώ σέβεται τον Ολυμπιακό, ειδικά μετά τα φετινά του παιχνίδια με την Tottenham Hotspur F.C. και την Arsenal F.C., αν και υπάρχει μία αισιοδοξία αφού κατά την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου κατάφερε να τον αποδυναμώσει παίρνοντας έναν από τους καλύτερους παίκτες για φέτος, τον Ποντένσε. Αξίζει να σας αναφέρω πως εδώ στον Ποντένσε οι φίλαθλοι βλέπουν τον νέο Αζάρ!


Πηγή:gazzetta.gr