Όπως εξελίσσεται το πρωτάθλημα στη φάση των πλέι οφ, η μονομαχία του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ για την δεύτερη θέση και το εισιτήριο για το Champions League, είναι αυτό που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Έτσι η μονομαχία τους στην Τούμπα είναι ένα ιδιαίτερα καθοριστικό παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ είναι τρεις βαθμούς μπροστά και με μια νίκη κάνει πολύ μεγάλο βήμα, ενώ κάθε άλλο αποτέλεσμα θα διατηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ τους λεπτές.

Ο ΠΑΟΚ

Την περασμένη Τετάρτη αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο και την Κυριακή, έχασε και μαθηματικά τις ελπίδες για τον τίτλο (με τα σημερινά βαθμολογικά δεδομένα).

Κέρδισε τα δύο τελευταία παιχνίδια με τον ΟΦΗ και τον Άρη στο πρωτάθλημα, αφού δεν είχε νίκη στα τέσσερα προηγούμενα.

Έχει χάσει τέσσερα από τα 14 τελευταία για το πρωτάθλημα, αφού δεν είχε χάσει τα 51 προηγούμενα.

Δεν έβαλε γκολ στα δύο πρώτα παιχνίδια για τα πλέι οφ. Είχε να μην σκοράρει σε δύο διαδοχικά από τον Οκτώβριο του 2016, 118 αγώνες από τότε. Επέστρεψε στα γκολ με τον ΟΦΗ.

Δεν έχει βάλει γκολ στα τέσσερα από τα εννέα τελευταία, ενώ είχε βάλει γκολ και στα 56 προηγούμενα!
Έφερε με τον Παναθηναϊκό 0-0 μετά από 86 παιχνίδια. Το προηγούμενο ήταν στις 17 Σεπτεμβρίου 2017 με τον Απόλλωνα. Τώρα έχει ένα 0-0 στα τελευταία 89.

Έχει δύο ισοπαλίες στα πέντε τελευταία, αλλά είναι οι μοναδικές δύο στα 18 τελευταία.

Κράτησε το «μηδέν» με τον Άρη και τον Παναθηναϊκό, στα δύο από τα τρία τελευταία παιχνίδια του, αφού είχε δεχτεί γκολ και στα τέσσερα προηγούμενα. Τώρα έχει δεχτεί στα πέντε από τα επτά τελευταία.

Στα 21 τελευταία παιχνίδια μόνο τρεις φορές δέχτηκε γκολ στο πρώτο ημίχρονο. Σκόραρε με τον Άρη στο πρώτο ημίχρονο, αφού δεν είχε σκοράρει στα τρία προηγούμενα. Δεν έχει δεχτεί γκολ στο πρώτο ημίχρονο στα τρία τελευταία.

Στην κανονική σεζόν

Στις 4 Ιανουαρίου έχασε από τον Άρη, σταματώντας ένα σερί 51 αγώνων πρωταθλήματος χωρίς ήττα! Τελικά έχασε τρία παιχνίδια στην κανονική περίοδο.

Στην ήττα από με τον Παναθηναϊκό, έχασε και ένα ακόμα σερί. Δεν σκόραρε μετά από 56 διαδοχικούς αγώνες με γκολ! Δεν μπόρεσε να τα κάνει 57, όσο είναι το ρεκόρ στην ιστορία της Α’ Εθνικής και το κατέχει ο Παναθηναϊκός, που τον εμπόδισε!

Τερμάτισε δεύτερος στην κανονική περίοδο, ενώ έχει ποινή αφαίρεσης επτά βαθμών (εκκρεμεί προσφυγή του στο CAS).
Στην κανονική περίοδο μπήκαν 73 γκολ στα παιχνίδια του, περισσότερα από κάθε άλλης ομάδας.

Ο ΠΑΟΚ εντός έδρας

Επέστρεψε στις νίκες με τον ΟΦΗ, αφού έχασε δύο φορές από τον Ολυμπιακό, στην κανονική διάρκεια και τα πλέι οφ. Και οι δύο τελευταίες νίκες του είναι με αντίπαλο τον ΟΦΗ. Έχει χάσει δύο από τα τρία τελευταία, αφού δεν είχε χάσει τα 30 προηγούμενα για το πρωτάθλημα.

Επίσης δεν σκόραρε στα δύο από τα τρία τελευταία, αφού είχε σκοράρει και στα 30 προηγούμενα.

Έχει κερδίσει οκτώ από τα 10 τελευταία για το πρωτάθλημα, με εξαίρεση δηλαδή τις δύο ήττες από τον Ολυμπιακό.

Δεν έχει 0-0 για το πρωτάθλημα στην έδρα του από τον Σεπτέμβρη του 2016.

Η ΑΕΚ

Έχασε από τον Ολυμπιακό την Κυριακή, μετά από 11 αγώνες χωρίς ήττα στο πρωτάθλημα. Είχε να χάσει από τις 12 Ιανουαρίου, στην Τούμπα τότε.
Φυσικά ήταν κα η πρώτη της ήττα στα πλέι οφ, όπου όμως έχει και μια μόλις νίκη. Μάλιστα έχει μια νίκη στα πέντε τελευταία για το πρωτάθλημα.

Ωστόσο έχει τώρα και μια ήττα στα 12 τελευταία.

Έχει χάσει δύο από τα 18 τελευταία, αφού είχε χάσει τέσσερα παιχνίδια στα πρώτα 12.
Έχει τρεις ισοπαλίες στα πέντε τελευταία, αφού είχε μια στα εννέα προηγούμενα.

Δέχτηκε δύο γκολ από τον Άρη και τον Ολυμπιακό σε διαδοχικά παιχνίδια, αφού στα 18 προηγούμενα παιχνίδια πρωταθλήματος δεν έχει δεχτεί πάνω από ένα γκολ! Είχε να δεχτεί πάνω από ένα γκολ από τότε που έχασε 3-2 από τον Παναθηναϊκό.

Συνολικά έχει δεχτεί 12 γκολ στα 20 τελευταία παιχνίδια, ενώ στα πρώτα 10 του πρωταθλήματος είχε δεχτεί 15!

Έχει δεχτεί 25 γκολ, αλλά μόνο τα εννέα στο πρώτο ημίχρονο. Επίσης έχει βάλει μόνο τα 19 από τα 48 δικά της στο πρώτο ημίχρονο.
Προκρίθηκε στον τελικό του Κυπέλλου, όπου θα παίξει με τον Ολυμπιακό, μετά από ένα συναρπαστικό δεύτερο ημιτελικό με  τον Άρη, στην παράταση.

Στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος είχε την τρίτη καλύτερη επίθεση με 42 γκολ και την δεύτερη καλύτερη άμυνα με 22.

Η ΑΕΚ εκτός έδρας
Επέστρεψε στις νίκες εκτός έδρας στο Ηράκλειο, μετά το 1-1 στη Νέα Σμύρνη. Έχει κερδίσει τέσσερα από τα πέντε τελευταία και είναι αήττητη σε αυτά εκτός έδρας. Είχε μόλις τρεις νίκες στα 10 προηγούμενα!

Έχει να χάσει εκτός έδρας από τις 12 Ιανουαρίου, στην προηγούμενη δηλαδή επίσκεψή της στον ΠΑΟΚ.

Η ισοπαλία με τον Πανιώνιο είναι η μοναδική στα έξι τελευταία της.

Έβαλε οκτώ γκολ στα πέντε τελευταία σκοράροντας σε όλα, αφού είχε πετύχει μόλις ένα στα τέσσερα προηγούμενα.

Στη Νέα Σμύρνη δέχτηκε γκολ στο πρώτο ημίχρονο μετά από οκτώ αγώνες. Σε όλο το πρωτάθλημα εκτός έδρας έχει δεχτεί μόλις τρία γκολ στο πρώτο ημίχρονο.

Μεταξύ τους

Ο ΠΑΟΚ έχασε τα δύο παιχνίδια της σεζόν 2017-18, που η ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημα, αλλά από τότε είναι αήττητος σε έξι επίσημα, με δύο νίκες σε τελικούς Κυπέλλου, δύο νίκες εντός στο πρωτάθλημα και δύο ισοπαλίες εκτός έδρας στο πρωτάθλημα.

Η ΑΕΚ είχε κερδίσει τέσσερα διαδοχικά και πέντε στο πρωτάθλημα αμέσως πριν.
Ο ΠΑΟΚ έχει μόλις δύο νίκες στα εννέα τελευταία για το πρωτάθλημα.
Ο ΠΑΟΚ έχει σκοράρει στα τέσσερα τελευταία για το πρωτάθλημα, αφού δεν είχε σκοράρει στα τέσσερα προηγούμενα.

Αν και παλιότερα έβγαζαν μεγάλα σκορ, τώρα ο ΠΑΟΚ δεν έχει βάλει πάνω από δύο στην ΑΕΚ από τον Σεπτέμβριο του 2011, ενώ η ΑΕΚ έβαλε τον Μάρτιο του 2017 μια φορά τρία γκολ.
Οι δύο ομάδες έπαιξαν τελικό Κυπέλλου για τρεις διαδοχικές χρονιές. Φέτος έφτασε πάλι η ΑΕΚ, αλλά θα λείψει ο ΠΑΟΚ.

Μεταξύ τους με τον ΠΑΟΚ γηπεδούχο

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε τα δύο τελευταία, αφού είχε χάσει τα δύο προηγούμενα, το ένα από αυτά με μηδενισμό.

Στα 13 τελευταία παιχνίδια ο ΠΑΟΚ έχει 11 νίκες και δύο ήττες, το μηδενισμό του 2018 και στα πλέι οφ του 2017.
Από το Μάρτιο του 2010, όταν η ΑΕΚ νίκησε με γκολ του Μπλάνκο στην Τούμπα, μέχρι τα πλέι οφ του 2017, ο ΠΑΟΚ είχε εννέα νίκες σε εννέα παιχνίδια! Το γκολ του Ντιντάκ έδωσε τέλος στα αρνητικά αποτελέσματα της ΑΕΚ.

Ένα από τα ωραιότερα παιχνίδια στην Τούμπα ήταν στην πρεμιέρα του 1999-00, το εκπληκτικό 4-4 (16’ Μαραγκός 36’ Ντόλμπεργκ, 65’ Γεωργιάδης, 89’ Βαλέντσια – 1’ Τσίριτς, 20’ Νικολαίδης, 23’ αυτογκόλ Ντόλμπεργκ, 46’ Δέλλας)

Η ιστορία

Νίκες ΠΑΟΚ: 37

Ισοπαλίες: 34

Νίκες ΑΕΚ: 59

Με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ

Νίκες ΠΑΟΚ: 30

Ισοπαλίες: 22

Νίκες ΑΕΚ: 13

Τα παιχνίδια της κανονικής περιόδου

29.09.2019: ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-2
(54’ σουτ Τσιγκρίσνκι, 79’ σουτ Ντέλετιτς – 16’ σουτ, 58’ σουτ Σφιντέρσκι. Ο Μπίσεσβαρ αστόχησε σε πέναλτι)

12.01.2020: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-0
(57’ πέναλτι Βιεϊρίνια. Αποβλήθηκαν στα τελευταία λεπτά Χουλτ και Λιβάγια της ΑΕΚ)