Γράφει ο Δημήτρης Αμούντζιας

     Αυτή κι ήταν επιτυχία για τον λαμιώτικο σύλλογο! Ο Δαυίδ θα νικήσει τον Γολιάθ αφού κάτω από αυτή την ποδοσφαιρική σκιά θα κατέβουν ο ΠΑΣ «ΛΑΜΙΑ» κι ο «ΑΡΗΣ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ να αγωνισθούν στο ΔΑΚΛ.


Σ΄ ένα παιχνίδι το οποίο λίγο έλειψε να αναβληθεί εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής που θα πέφτει λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνάντησης, θα ανατραπούν πολλές θεωρίες και θα αποδειχθούν εντελώς λάθος τα λόγια και οι σκέψεις κάποιων – κάποιου τεχνικού ο οποίος θα επιθυμήσει για ακόμη φορά να θεωρήσει την «κυανόλευκη» φθιωτική ομάδα να μοιάζει αγωνιστικά με κάτι σαν «τούρκικο τσιφλίκι».


Η χθεσινή νίκη την οποία θα αποσπάσει η ουραγός και για πολλούς καταδικασμένη με υποβιβασμό ομάδα της «Λαμίας», θα έχει πολλούς αποδέκτες. 


     Θυμάμαι το 1971 όταν ο αείμνηστος προπονητής του ΠΑΣ «ΓΙΑΝΝΙΝΑ» κι αργότερα προπονητής στην ομάδα μας κ. Γκομέζ Ντε Φαρία «έφτιαχνε» την φοβερή και τρομερή ομάδα των  απογόνων του Πύρρου, είχε τοποθετήσει στη μεσαία κι επιθετική γραμμή Αργεντινούς ποδοσφαιριστές και στην άμυνα ΄Ελληνες. Μετά από κάποια χρόνια και σε ερώτηση δημοσιογράφου είχε πει τα ακόλουθα: «Χρησιμοποιούσα στο χώρο της μεσαίας γραμμής και στην αντίστοιχη της επίθεσης Αργεντινούς παίκτες γιατί ήταν τεχνίτες, γκολτζήδες και θεαματικοί! Αντίθετα στην άμυνα πάντα τοποθετούσα ΄Ελληνες γιατί μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα τεχνίτες, αλλά αγωνίζονται με πάθος, σθένος και αυτοθυσία»! Τα λόγια εκείνα ήρθαν στο μυαλό μου όταν έβλεπα τους αναμφίβολα τεχνίτες ποδοσφαιριστές της «κιτρινόμαυρης» ομάδας να μην μπορούν να διασπάσουν την άμυνα των γηπεδούχων. Και χαριτολογώντας γυρίζω και λέω στην παρέα μου ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα να παίζουν, η ομάδα της συμπρωτεύουσας αποκλείεται να σκοράρει γιατί παίζει με λάθος τρόπο. Και τούτο γιατί οι Λαμιώτες αθλητές έχουν ενεργοποιήσει με τη ροή του αγώνα αφενός την ποδοσφαιρική τους αξία κι αφετέρου ότι οι αντίπαλοί τους δεν μπορούν να τους ακολουθήσουν στην ποδοσφαιρική παλικαριά! Κι όπως όλοι είδαμε η νίκη της ομάδας μας θα έρθει τόσο εύκολα που κανένας δε θα περιμένει … Συγχρόνως θα πάρω πνευματική ρεβάνς από παραιτηθέντα προπονητή μας ο οποίος το πρώτο πράγμα το οποίο θα πράξει μόλις πατήσει το πόδι του στην πόλη μας, θα είναι η λίστα με ποδοσφαιριστές τους οποίους θα πει ότι θα «εκδιώξει» κατά την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου (αν ήταν αληθινά αυτά που διάβασα σε διάφορα σάιτς).


Στο σημείο αυτό ας μου επιτραπεί να ενημερώσω πως από τότε που άρχισε η τηλεόραση να δείχνει αγώνες Football League (Β΄ Εθνική) δεν έχω χάσει κανέναν. ΄Ετσι και πέρσι παρακολούθησα όλα τα παιχνίδια που έδειξε η τηλεόραση. Και κάθε φορά έπαιρνα την παρέα μου τηλέφωνο λέγοντάς τους ποιους παίκτες να προσέξουν ιδιαίτερα. Κι έτσι συνέθεσα μια λίστα με ονόματα που θα μπορούσαν να αγωνισθούν στον ΠΑΣ «ΛΑΜΙΑ» και να προσφέρουν για χρόνια! Τα ονόματα αυτά ήταν, αν θυμάμαι καλά, τα: Ιωαννίδης (Λεβαδειακού), Ιωαννίδης (Δόξας Δράμας), Προβιδάκης (Εργοτέλη Κρήτης), Χατζηστραβός (Α.Ε. Καραϊσκάκης), Μαϊδανός (Καβάλας), Βουκελάτος (Κέρκυρας), Ελευθεριάδης (Παναχαϊκής), Τόμας Μπεντινέλι (Απόλλωνα Αθηνών), Νικολιάς (Ιωαννίνων), Καδάς (Ιωαννίνων), το αριστερό μπακ του «Λεβαδειακού» (δε θυμάμαι τούτη τη στιγμή το επώνυμό του), Στεφανάκος (Καλαμάτας). Μάλιστα, από τον «Πανιώνιο» μου άρεσαν ιδιαίτερα δυο ποδοσφαιριστές και συγκεκριμένα οι Οικονομίδης και Αραμπούλι! Τη λίστα αυτή την έχω δώσει και στους φίλους μου, έτσι για τη συζήτηση! Γιατί τα γράφω τώρα αυτά; Διότι ακόμη δεν μου έχει περάσει ο εκνευρισμός όταν ο «παραιτηθέντας» τα τρία πρώτα ονόματα ήταν εκείνα των Προβιδάκη (αυτού ντε που σε λίγο καιρό θα παίζει στην «Εθνική»), του Χατζηστραβού (να το θυμηθείτε ότι θα κάνει καριέρα στον ΠΑΟΚ στον οποίο ανήκει, αρκεί να προσεχθεί) και του Αραμπούλι ( εκείνου, μωρέ, που χθες έβαλε το γκολ της χρονιάς)! Βέβαια αυτά, όπως έχω τονίσει και πιο πάνω, τα είχα διαβάσει σε διάφορα τοπικά μας σάιτς και θα έχουν ισχύ αν πραγματικά τα γραφόμενά τους ήταν αληθινά!


 Το πρωτάθλημα έχει ακόμη πολλούς, πάρα πολλούς αγώνες. Η ομάδα μας χθες κέρδισε έναν σύλλογο πολύ καλό, ο οποίος βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις της βαθμολογίας, αποδίδει έξοχης ποιότητας ποδόσφαιρο και μέχρι τώρα είχε ηττηθεί μόνο από τον «Ολυμπιακό» Πειραιά! Η μπάλα δεν ξεχνιέται όσα χρόνια κι αν περάσουν! Απλά, το φετινό κτίριο της αγαπημένης μας κατασκευάσθηκε από Πολιτικό Μηχανικό που για πρώτη φορά έχτιζε οικοδομή πολυτελείας. Οι ποδοσφαιριστές μας αναμφισβήτητα είναι πολύ καλοί σε αξία κι εκείνο το οποίο δεν είχαν ήταν η ψυχολογία! Τη θετική πλευρά της συγκεκριμένης έννοιας οι παίκτες μας δεν την γνώρισαν φέτος, δε την ένιωσαν. Κι όταν κάποιος άνθρωπος πάει στη δουλειά του χωρίς την κατάλληλη ψυχολογία, τότε είναι σίγουρο ότι δε θα έχει την απόδοση που θα πρέπει. Και για να είμαστε σωστοί και προσγειωμένοι χωρίς να πάρουν τα μυαλά μας αέρα με τη χθεσινή μας μεγάλη επιτυχία, θεωρώ πως οι ομάδες γίνονται το καλοκαίρι κατά την περίοδο της προετοιμασίας και τον Ιανουάριο απλά συμπληρώνονται κάποια κενά. Θέλω όμως να πιστεύω πως οι καλές εμφανίσεις της ομάδας μας θα συνεχισθούν και μέσα από αυτές θα΄ ρθούν και οι απαραίτητες νίκες.


Και κάτι ακόμη: Για πρώτη φορά φέτος στην ομάδα μας έπαιξε κι ο προπονητής! Γιατί κάποιοι από εμάς έχουν ξεχάσει ότι σε κάθε αγώνα ο κορυφαίος παίκτης θα πρέπει να είναι ο τεχνικός της ομάδας. ΄Ετσι δεν είναι;