Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΗΣ «ΛΑΜΙΑΣ» κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΥΨΗΛΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ!


Γράφει ο Δημήτρης Αμούντζιας


Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η ομάδα μας κατά τη φετινή ποδοσφαιρική περίοδο άρχισε άσχημα και συνέχισε μέχρι τον Γενάρη ακόμη χειρότερα. Οι μεταγραφικές κινήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν απέδωσαν οι περισσότερες, ο δε νεαρός ταλαντούχος αλλά εντελώς άπειρος από την κατηγορία προπονητής κ. Γιώργος Πετράκης δεν κατόρθωσε να συνθέσει ικανή ομάδα που να μπορέσει να σταθεί με ιδιαίτερες αξιώσεις στην κορυφαία των κατηγοριών! Αποτέλεσμα ήταν η «κυανόλευκη» ομάδα να μένει ουραγός του βαθμολογικού πίνακα κι ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ να αναγκασθεί να τον αντικαταστήσει. 


Νέος τεχνικός ηγέτης θα κληθεί να αναλάβει ένας πολύ γνωστός που θα ακούει στο ονοματεπώνυμο Μπάμπης Τεννές, την έλευση του οποίου άλλοι από τους φιλάθλους θα αντιμετωπίσουν θετικό σημείο, ενώ άλλοι θα τη δουν με δυσπιστία. Παρά την εμπειρία του και τις ικανότητές του ούτε ο νέος κόουτς θα κατορθώσει να θετικοποιήσει τον οδυνηρό ποδοσφαιρικό δρόμο στον οποίο θα κυλάει η «κυανόλευκη» ομάδα ΄Ετσι, μετά από μερικές αγωνιστικές κατά τις οποίες δε θα σημάνει κάποια αγωνιστική ανάσταση, θα αντικατασταθεί κι αυτός.


Στη θέση του θα προσληφθεί ένας πολύ γνωστός και γνώστης της κατηγορίας τεχνικός, ο κ. Μιχάλης Γρηγορίου. Από τους απλούς φιλάθλους δε θα είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι απογοητευμένοι από την πορεία της λαμιώτικης ομάδας, θα έχουν τεράστια ερωτηματικά και με τη νέα τεχνική ηγεσία, όσον αφορά το παρόν και το μέλλον της πορείας της. Συγχρόνως το «αφεντικό» της ΠΑΕ κ. Πανουργιάς Παπαϊωάννου θα «χώσει» πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη του και θα κάνει εντυπωσιακές μεταγραφές. Τμηματικά αλλά σε γρήγορο τέμπο θα αποκτηθούν ικανότατοι κι έμπειροι ποδοσφαιριστές οι οποίοι την αναμφισβήτητη αξία τους θα ξεδιπλώσουν από την πρώτη  στιγμή μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Συνάμα, ο κ. Γρηγορίου με το νέο προπονητικό του τιμ, θα «ξεθάψει» μερικούς από τους παίκτες που θα υπάρχουν στην ομάδα και οι οποίοι  ήταν μάλλον ήταν έτοιμοι για αποχώρηση. 


Ο νέος προπονητής όχι μόνο δεν θα διώξει τους από πριν υποδειχθέντες αλλά θα τους μονιμοποιήσει στη βασική ενδεκάδα κι αυτή τη στιγμή θα είναι από τους κορυφαίους (π.χ. Τζανετόπουλος, Αραμπούλι, Επασί, Προβυδάκης κ.ά.). Κι όχι μόνο αυτό! Στην ομάδα θα εμφυσήσει την ανάλογη ποδοσφαιρική σοβαρότητα και την πρέπουσα ποδοσφαιρική ψυχολογία. Σε χρόνο-ρεκόρ όλο σχεδόν το ρόστερ της ομάδας να είναι πανέτοιμο από κάθε άποψη ώστε να αγωνισθεί και να προσφέρει βοηθώντας στους συνεχόμενους αγώνες. Μάλιστα, μέχρι την πρόσληψη του κ. Γρηγορίου ειλικρινά αναρωτιόμουν πώς ο ήρωας του «Σαν Σίρο» με τη φανέλα της ΑΕΚ (Τζανετόπουλος) να μην αγωνίζεται στη βασική ενδεκάδα και να «γυαλίζει» συνεχώς τον πάγκο! Δεν μπορούσα να καταλάβω πώς ο παικταράς τον οποίο είχαμε θαυμάσει πριν δυο χρόνια με τη φανέλα της ΑΕΛ μέσα στην έδρα μας, να βρίσκεται συνέχεια σε θέση «έξω δεξιά» (Ντέλετιτς) με μέτρια απόδοση; Δεν μπορούσα να διανοηθώ πώς ο κορυφαίος παίκτης του «ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ» την προηγούμενη αθλητική χρονιά (Αραμπούλι) υπάρχει και δεν υπάρχει για την ομάδα μας. Συγχρόνως, έψαχνα στο πνευματικό μου αρχείο να δω πού είναι εκείνος ο «κέρβερος» τερματοφύλακας (Επασί) τον οποίο είχα θαυμάσει αρκετές φορές ζωντανά με τα χρώματα του γειτονικού «ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΥ»! ΄Ολοι αυτοί καθώς κι άλλοι ποδοσφαιριστές μας βγήκαν από τις στάχτες της μετριότητας, απέκτησαν και πάλι εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους και δείχνουν ποιες πραγματικά είναι οι δυνατότητές τους. Η ψυχολογία των φιλάθλων έχει πλέον μεταβληθεί και τα θετικά τους σχόλια για την αγαπημένη τους του ποδοσφαίρου «δίνουν και παίρνουν»! 


Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι λένε ότι έχουμε πλέον πολύ καλή ομάδα! Προσωπικά, διαφωνώ και μάλιστα κάθετα. Και τούτο γιατί για μια ακόμη φορά θα εκφέρω την άποψή μου ότι οι ομάδες γίνονται κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας από τους προπονητές οι οποίοι έχουν συντάξει το κείμενο και κατόπιν θα το ξαναδιαβάσουν αρκετές φορές προκειμένου να το υπογράψουν. Ο Π.Α.Σ. «ΛΑΜΙΑ» 1964 τώρα δεν έχει ακόμη καλή ομάδα.΄ Εχει έναν πολύ καλό προπονητή με το επιτελείο του, πολύ καλούς ποδοσφαιριστές με ιδιαίτερη αθλητική φινέτσα-προσωπικότητα-αξία και οι οποίοι έχουν εμπειρία από την κορυφαία των κατηγοριών. «Ομάδα» θα καταστεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με το ίδιο προπονητικό τιμ, τους ίδιους ποδοσφαιριστές και τις όποιες προσθαφαιρέσεις πραγματοποιήσει ο κόουτς. Μετά την όλη προετοιμασία και τα φιλικά παιχνίδια, τότε και μόνο τότε θα μπορέσει να κριθεί ως σύνολο. Τώρα κρίνεται ως μέρος κάθε ποδοσφαιρική αξία και δίνει η καθεμία κι όλες μαζί αυτό το οποίο απολαμβάνουμε μέσα στους αγωνιστικούς χώρους.

Τούτο άλλωστε επανέλαβε και χθες μέσα στο θρυλικό «Αλκαζάρ», όταν εντελώς άνετα νίκησε τη συμπαθέστατη και φίλη ομάδα του θεσσαλικού κάμπου και της έδειξε από πού πάει ο δρόμος για τη “SUPER LEAGUE 2”. Προσωπικά, αισθάνομαι τεράστια λύπη γιατί ένα φίλο σωματείο το οποίο στο μακρινό παρελθόν μας έχει συμπαρασταθεί και βοηθήσει, να βρίσκεται στην κατάσταση αυτή, από κάθε πλευρά! Η θρυλική ΑΕΛ των παρελθόντων χρόνων δεν υπάρχει πλέον! Η ποδοσφαιρική της κατιούσα δεν έχει τελειωμό, αφού όλες οι κινήσεις της είναι εκτός ποδοσφαιρικής λογικής. 


Μέσα από αυτό το καθημερινό λεκτικό σύμπλεγμα των τόσων ανόητων εκφράσεων προς το πρόσωπο του προπονητή μας και κατά συνέπεια εναντίον της ομάδας μας, ο άνθρωπος-Γρηγορίου θα βγάλει προς τα έξω την υψηλή πολιτιστική του στάθμη η οποία τον διακατέχει. Παρά τις διάφορες φραστικές επιθέσεις τις οποίες θα δεχθεί, ο ίδιος όχι μόνο δε θα απαντήσει, όχι μόνο θα δείξει αγέρωχος μπροστά σε αναλήθειες, όχι μόνο θα πάει και θα κερδίσει μέσα στην πρωτεύουσα του κάμπου, αλλά θα δείξει τέτοιο πολιτιστικό επίπεδο το οποίο θα αποτελέσει κοινωνικό παράδειγμα. Προσωπικά, παρακολουθώ τις άδικες, αναληθείς κι άνανδρες επιθέσεις που έχει δεχθεί και πραγματικά συγχαίρω τον «άνθρωπο-προπονητή μας» για όλη του τη στάση και την κοινωνική του ανωτερότητα! 


Τοποθετώντας σε τούτο το χαρτί τις σκέψεις μου, έρχεται στο νου μου ο λαϊκός μύθος ο οποίος τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση ότι «όσα δε φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια!