Στη δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Ευρώπης φιλοξενούνται ορισμένα εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων.

Η Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στο παγκόσμιο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα λόγω της απειλής εισβολής από τη Ρωσία, διαθέτει παράδοση στην κατασκευή αυτοκινήτων από την εποχή που άνηκε στη Σοβιετική Ένωση.

Η Ουκρανία ήταν η μόνη σοβιετική περιοχή εκτός από τη Ρωσία που κατασκεύαζε οχήματα, με την ετήσια παραγωγή να αγγίζει κάποια εποχή ακόμη και τις 200.000 μονάδες. Οι σημαντικότερες εταιρείες ήταν  οι UkrAvto (ZAZ), Bogdan, Eurocar, Electron corporation, Etalon-Avto, KrAZ και LAZ.




Με το πέρας των ετών η εγχώρια παραγωγή αυτοκινήτων από ντόπιους κατασκευαστές μειώθηκε δραματικά. Τα τελευταία χρόνια, η αυτοκινητοβιομηχανία στη δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Γηραιάς Ηπείρου, ανθίζει και πάλι χάρη στη δραστηριοποίηση κυρίως της Eurocar, μέλος του ομίλου Atoll Holding, η οποία κατασκευάζει μοντέλα της Skoda.


Το εργοστάσιο της ουκρανικής εταιρείας καλύπτει όλες τις προδιαγραφές και είναι πλήρως πιστοποιημένο από τη Skoda Auto. Βρίσκεται στο χωριό Solomonovo της περιοχής Uzhhorod, σε απόσταση μόλις 1,5 χιλιομέτρου από τα σύνορα με την Ουγγαρία και 2 χλμ. από τη Σλοβακία. Η παραγωγική ικανότητα των εγκαταστάσεων ανέρχεται στις 80.000 μονάδες ετησίως και εκεί κατασκευάζονται τα μοντέλα της γκάμας της Skoda που προορίζονται για την τοπική αγορά και κάποιες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.




Στο Solomonovo έχουν παραχθεί κατά καιρούς Fabia, Octavia, Superb, Kodiaq και Karoq, ενώ αρκετά χρόνια πριν, είχαν περάσει τη γραμμή παραγωγής για μικρό χρονικό διάστημα ακόμη και τα Seat Leon, Altea και Toledo. Όλα απευθύνονταν στην τοπική αγορά της Ουκρανίας.


Άγνωστα στους περισσότερους Ευρωπαίους αλλά ιδιαιτέρως δημοφιλή στους ντόπιους είναι τα μοντέλα της ZAZ (Zaporizhia Automobile Building Plant) - παραπέμπουν στα πρώην Daewoo - η οποία παράγει επίσης λεωφορεία και φορτηγά και μπορεί να τη θυμάται κάποιος με το όνομα AvtoZAZ. Λεωφορεία κατασκευάζει και η LAZ που εδρεύει στο Lviv, με την Ουκρανία να επιλέγουν διάφορες εταιρείες παραγωγής φορτηγών και στρατιωτικών οχημάτων.


Δείτε ένα video από το εργοστάσιο στο Solomonovo:

 


Πηγή: www.gocar.gr