Γράφει ο Δημήτρης Αμούντζιας

Όταν το 1980-81 ο αείμνηστος δημοσιογράφος κ. Ανδρέας Μπόμης έκανε μια τηλεοπτική έρευνα για το πώς θα μπορέσει να θεραπευθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο από τις κάθε είδους αρρώστιες από τις οποίες πάσχει, ο τότε Ομοσπονδιακός προπονητής επίσης αείμνηστος πλέον κ. Αλκέτας Παναγούλιας είχε πει κατάμουτρα πως «θα πρέπει να υποβιβασθούν στη Β΄ Εθνική οι ομάδες του Π.Ο.Κ. (ΠΑΟ, ΑΕΚ, Ολυμπιακός Π.). 

Αυτό το άκουσαν οι τότε υπεύθυνοι του ποδοσφαίρου μας, αλλά … καμιά αντίδραση! Τότε όμως το ποδόσφαιρό μας το «διοικούσαν» κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούσαν να έχουν την εικόνα τους εξαιρετική στον έξω κόσμο. 
Κάθε λίγο «μοστράρονταν» τόσο στο τηλεοπτικό γυαλί όσο και στις έγχρωμες εφημερίδες και περιοδικά με πανάκριβα κοστούμια και σπορ ντυσίματα, ενέργειες οι οποίες σίγουρα περιλαμβάνονταν στο επικοινωνιακό τους παιχνίδι. 
Κι ενώ στη «βιτρίνα» όλα ήταν τέλεια, στα παρασκήνια υπήρχαν τα ποδοσφαιρικά όργια! 

Εμείς οι παλιότεροι στο χώρο του ποδοσφαίρου μας με τίποτα δε θα ξεχάσουμε τα «λουλούδια» του «Ηρακλή» Θεσσαλονίκης, τις δηλώσεις παικτών των μη μεγάλων ομάδων (πιστεύω να υπάρχουν ακόμη στο αρχείο της ΕΡΤ) κι άλλα τέτοια συναφή!
Σήμερα, η κατάσταση του ποδοσφαίρου μας δεν είναι μόνο «παμπόνηρη» αλλά και άκρως επικίνδυνη. 
Δεν είναι μόνο η ελληνική διαιτησία που κατηγορείται για τέτοια τερτίπια, αλλά ολόκληρο το σύστημα! 
Είδατε τι ωραία που το λένε κάποιοι; Εντάξει, ήταν πέναλτι, πάμε παρακάτω! Τι το πιο ποδοσφαιρικό, το πιο κοινωνικά ηθικό! 

Κι ο κόσμος της «Λαμίας» φώναζε και στενοχωριόταν γιατί ο διαιτητής δεν έδωσε το πέναλτι στο χέρι του Βιερίνια! 
Ποιο χέρι βρε συμπολίτες μου; Είδατε εσείς πουθενά χέρι; Άλλο είναι να χτυπάει η μπάλα στο χέρι κι άλλο να σου φαίνεται ότι χτυπάει στο χέρι!!! 
Κι όλα θα ήταν σήμερα τόσο ήσυχα, αν ο Πορτογάλος πρωταθλητής Ευρώπης δεν σήκωνε το χέρι του! Τι το ήθελες, βρε παιδί μου; Γιατί σώνει και καλά πας να «χαλάσεις» το όμορφο ποδόσφαιρό μας; 

Το ποδόσφαιρο στο οποίο όλες οι ομάδες έχουν τα ίδια δικαιώματα! Στο ποδόσφαιρό μας που όλοι το «γνωρίζουν» απ΄ έξω κι ανακατωτά! 
Στο θαυμάσιο ποδόσφαιρό μας που ο πανάκριβος ΠΑΟΚ θα κερδίσει τη «Λαμία» εξαιτίας μιας στιγμιαίας κίνησης του Βιεριίνια! 

Στο εξαίσιο ποδόσφαιρό μας κατά το οποίο ο «Ολυμπιακός» Πειραιά θα νικήσει τον «Παναιτωλικό» με γκολ οφσάιντ! 
Στον αγγελικό κόσμο του ποδοσφαίρου μας κατά το οποίο ο κ. Μπέος μέσα σ΄ ένα καλοκαίρι θα σχηματίσει μια ομάδα, θα παίξει στη Β΄ Εθνική και στο τέλος του τωρινού πρωταθλήματος θα πει «καλημέρα “SUPER LEAGUE”! 
Κι αυτό θα πραγματοποιηθεί γιατί έτσι θα πρέπει να γίνει. Θα πρέπει να υλοποιηθεί γιατί είναι θέλημα του ελληνικού Θεού του ποδοσφαίρου! Αλίμονο, δε θα πρέπει ο Αχιλλέας να είναι στον κορυφαίο χώρο αφού και ποδόσφαιρο καλύτερο από όλους γνωρίζει (πλην Κούγια) και επίδειξη πυγμής και γνώσεων θέλει να περάσει προς τα έξω και καλά - τελικά - κάνει! 

Κι όλοι μας, πιστεύω, θυμόμαστε πολύ καλά τον περυσινό αγώνα της ομάδας μας με την Α.Ε.Κ. με εκείνο το «άτιμο» το πέναλτυ το οποίο έδωσε ο διαιτητής κι ας ήταν η ανατροπή δυο μέτρα έξω από τη μεγάλη περιοχή! 
Κι όμως στο τέλος ο προπονητής μας – θυμάστε;- δεν είπε κουβέντα για την «εσχάτη των ποινών»! 
Γιατί το λέω αυτό; ΄Ετσι για να μην ξεχνιόμαστε … 

Α! και κάτι ακόμη! Μου είπε κάποιο «πουλάκι» που είναι πολύ μαρτυριάρικο, πως την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου το «παιδί» θα πάει στον «πατέρα του! Την ειλικρινή μου «καλημέρα» να έχετε και «Χρόνια Πολλά» στους Νικολάδες!