Χαρά δεν έχει δώσει ακόμα το 2019 στον ΠΑΣ. Σε τέσσερα παιχνίδια μετράει δύο ήττες στο πρωτάθλημα στην έδρα του και τον αποκλεισμό από τον Πανιώνιο με την ισοπαλία εντός έδρας και την ήττα στη Νέα Σμύρνη.

Παίζει το τέταρτο στη σειρά εντός έδρας παιχνίδι, αυτή τη φορά με τον ουραγό Απόλλωνα. Η αποτυχία θα βάλει τον ΠΑΣ σε μεγάλες περιπέτειες, αφού ακολουθούν δύο διαδοχικά ματς στη Θεσσαλονίκη.

Και ο ΠΑΣ στηρίζεται στην έδρα του, καθώς μακριά από αυτή έχει πάρει μόνο τρεις βαθμούς στη Ριζούπολη, με το σημερινό του αντίπαλο.

Ο ουραγός Απόλλων, μένοντας στο 0-0 με τον Λεβαδειακό εντός έδρας, μείωσε τις μαθηματικές ελπίδες για παραμονή, αλλά κυρίως  "τραυμάτισε" την ψυχολογία του μην κερδίζοντας το θεωρητικά ευκολότερο παιχνίδι της σεζόν. Βρίσκεται στην 16η θέση και παίζει διαδοχικά εκτός έδρας με τον 14ο ΠΑΣ και την 13η Λαμία.

Οπότε μπορούμε να θεωρήσουμε κομβικό αυτό το ζευγάρι των αγώνων. Θα πρέπει να κάνει δύο νίκες για να τους φτάσει σε απόσταση βολής. Αλλά με ένα πόντο εκτός έδρας και μια μόνο νίκη, αυτή με την Ξάνθη στην έδρα του, ένα τέτοιο σενάριο φαντάζει δύσκολο.

Ο ΠΑΣ νίκη στον πρώτο γύρο στη Ριζούπολη, αφού είχε χάσει και τα τρία προηγούμενα για την κατηγορία με τον Απόλλωνα. Από το 1991 ως το 2013 οι δύο ομάδες δεν βρέθηκαν μαζί στη μεγάλη κατηγορία. Από το 2013 ο Απόλλων έχει τρεις νίκες και ο ΠΑΣ δύο. Ισοπαλία δηλαδή έχουν να κάνουν από τον Μάρτιο του 1991, όταν ακόμα το βαθμολογικό σύστημα ήταν 2-1-0.

Τον περασμένο Απρίλιο ο Απόλλων νίκησε στα Γιάννενα για τρίτη φορά στην ιστορία του, 1-0 με γκολ του Φόνσι Ναδάλες, πρώην παίκτη του ΠΑΣ, και έκανε αποφασιστικό βήμα σωτηρίας. Από τότε βέβαια δεν έχει ξανανικήσει στο πρωτάθλημα εκτός έδρας. Είναι η μοναδική στις δύο τελευταίες αγωνιστικές περιόδους!

Τρία σκορ κυριαρχούν στους "Ζωσιμάδες" στην ιστορία του ΠΑΣ στην Α' Εθνική και τη Super League Σουρωτή. Το 1-1, που έχει εμφανιστεί 50 φορές, το 0-0 με 49 εμφανίσεις και η νίκη με 1-0, με επίσης 49 εμφανίσεις.

Ο ΠΑΣ έχει 27 διαφορετικά στην έδρα του. Από τα παραπάνω συχνότερα, μέχρι τα έξι που έχουν βγει μόλις μια φορά (4-3, 4-5, 5-0, 1-5, 2-4, 3-3).

 Η ιστορία

Νίκες ΠΑΣ Γιάννινα: 9

Ισοπαλίες: 10

Νίκες Απόλλωνα: 10

Με γηπεδούχο τον ΠΑΣ Γιάννινα

Νίκες ΠΑΣ Γιάννινα: 7

Ισοπαλίες: 4

Νίκες Απόλλωνα: 3

Στον πρώτο γύρο
Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2018, 19.00
Απόλλων – ΠΑΣ Γιάννινα 1-2
(79΄σουτ Ελ Χέλβε – 41’ σουτ Λεό, 60’ σουτ Νικολιάς. Στο 84’ 2η κίτρινη Φάμπρι Κάστρο του ΠΑΣ)