Με τον φανταστικό Φορτούνη σε ρόλο... μαέστρου και 5 διαφορετικούς σκόρερ (Μασούρας, Γκιγιέρμε, Χασάν, Καμαρά, Ομάρ), ο Ολυμπιακός έκανε «περίπατο» στο Αγρίνιο καθώς σκόρπισε τον Παναιτωλικό με 5-0! 

Καταιγιστικός ήταν σήμερα ο Ολυμπιακός στο Αγρίνιο, όπου κέρδισε με 5-0 και συνέχισε να παραμένει αήττητος κόντρα στον Παναιτωλικό, όπου σε 18 αναμετρήσεις των δύο ομάδων μετρά 15 νίκες και 3 ισοπαλίες. Το αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει ανάγλυφα την εικόνα του, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» ήταν... καταιγιστικοί, έβγαλαν πάρα πολλές φάσεις και έπαιξαν ωραία μπάλα.  

Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν με τον Κυριακίδη κάτω από τα γκολπόστ, τους Λιάβα, Μαλή, Τσοκάνη, Αμαράλ στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά, τους Τσιγγάρα, Λουσέρο, Μάρκος Πάουλο στον άξονα και τους Μανά, Μάζουρεκ, Μανά επιθετική τριπλέτα, χωρίς κλασικό «9αρι». Ουσιαστικά η διάταξή του ήταν 4-1-4-1, με τον Τσιγγάρα μπροστά από τα στόπερ. 

Οι φιλοξενούμενοι είχαν τον Σα στο τέρμα, τους Ομάρ, Μεριά, Σισέ, Τσιμίκα στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά, τους Μπουχαλάκη, Γκιλιέρμε στον άξονα, τον Φορτούνη «οργανωτή», τους Μασούρα, Ποντένσε στα άκρα και τον Χασάν στην κορυφή της επίθεσης. 

Το ματς ξεκίνησε όπως το περιμέναμε, καθώς οι δύο ομάδες διαθέτουν μεσοεπιθετική ποιότητα και παρουσιάστηκαν διατεθειμένες να αγωνιστούν ανοικτά. Τα «καναρίνια» παρατάχθηκαν με ένα κοντό και ευέλικτο σχήμα (θέλησαν να πιέσουν ψηλά και να βγουν στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας), ενώ οι «ερυθρόλευκοι» «χτύπησαν» από τα άκρα τους και κυρίως με τους Ποντένσε (από δεξιά), Τσιμίκα (αριστερά, ο Μασούρας συνέκλινε). 

Μόλις στο 5' οι «κυανοκίτρινοι» άγγιξαν το γκολ με την προβολή του Μάζουρεκ που αποκρούστηκε από το δεξί κάθετο δοκάρι του Σα (ωραία ενέργεια από τον Αμαράλ), αλλά τελικά οι Πειραιώτες άνοιξαν το σκορ λίγο αργότερα με τον Μασούρα (9'), ύστερα από φάση διαρκείας στα καρέ του Κυριακίδη (ξεκίνησε από την κεφαλιά του Χασάν σε σέντρα του Ποντένσε και αδυναμία της άμυνας του Παναιτωλικού να διώξει). 

Ο αγώνας συνέχισε σε ανάλογο τέμπο και ο Ολυμπιακός είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Στο 26' ο Φορτούνης με κεφαλιά από θέση φορ, έφτασε μια ανάσα από το να διπλασιάσει τα τέρματα των φιλοξενουμένων, οι οποίοι «πατούσαν» περιοχή, αλλά την ίδια στιγμή τα «καναρίνια» έδειχναν γρήγορα στο επιθετικό τρανζίσιον. Με ανάλογο τρόπο στο 27' απώλεσαν τη 2η καλή ευκαιρία του 45λεπτου με τον Πάολο και δεν έδειχναν διατεθειμένα να... πετάξουν «λευκή πετσέτα».  

Η ανάπαυλα βρήκε τον Ολυμπιακό με βραχεία κεφαλή στο σκορ, 8 τελικές έναντι 2 του Παναιτωλικού, σε ένα παιχνίδι με ρυθμό και φάσεις. 

Το όνομα του νικητή το «μάθαμε» με το «καλημέρα» στο δεύτερο μισό (50'), όταν ο Ποντένσε έδωσε στον Φορτούνη και εκείνος με εξαιρετική πάσα βρήκε τον Χασάν, που πλάσαρε εύστοχα, διπλασιάζοντας τα «ερυθρόλευκα» τέρματα. 

Η παραπάνω εξέλιξη «ανάγκασε» τον Πανατωλικό να «ανοιχθεί», καθώς με την είσοδο του Μπαϊροβιτς «γύρισε» το σύστημα σε ένα «κλασικό» 4-2-3-1. Η σχετική εξέλιξη «άνοιξε» τις γραμμές του και απώλεσε τη συνοχή του. Πλέον οι «ερυθρόλευκοι» έγιναν τα «αφεντικά», ο Κυριακίδης αντέδρασε σωστά στις ενέργειες των Ομάρ (58'), Ντίας (60'), αλλά δεν μπόρεσε να κάνει κάτι στην κεφαλιά του Γκιλιέρμε στο 61', που άρχισε να δίνει διαστάσεις θριάμβου στη νίκη του Ολυμπιακού. 

Ο οποίος δεν κατέβασε «ταχύτητα», απείλησε με τον Φορτούνη στο 67' και στο 71' βρήκε και τέταρτο γκολ με τον Καμαρά. Οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν να κυριαρχούν, στο 75΄ο Ποντένσε βρέθηκε σε θέση βολής (απέκρουσε ο Κυριακίδης) και τελικά σημείωσε 5ο τέρμα με τον Ομάρ στο 78', που διαμόρφωσε το μετέπειτα τελικό σκορ. 

Ο Μπαϊροβιτς στο 81' θα μπορούσε να πετύχει το γκολ της τιμής για τα «καναρίνια» (είπε «όχι» ο Σα), μετά από ωραία μεταβίβαση του Ντουάρτε, που ντεμπουτάρισε απόψε στη Super League και ο 19χρονος μεσοεπιθετικός είναι το μόνο που «κρατά» ο Παναιτωλικός από το ματς. Που στα τελευταία του λεπτά κύλησε σε επίπεδο διαδικαστικού χαρακτήρα. 

Παναιτωλικός: Κυριακίδης, Λιάβας, Μαλής, Τσοκάνης (λ.τ. 38' Μαρινάκης), Αμαράλ, Τσιγγάρας, Μάρκος Πάουλο, Λουσέρο (53' Μπαϊροβιτς), Μανά, Ντίας (69' Ντουάρτε), Μάζουρεκ.

Ολυμπιακός: Σα, Ομάρ, Μεριά, Σισέ, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης (66' Μπουχαλάκης), Γκιλιέρμε, Φορτούνης, Μασούρας (60' Ντίας), Ποντένσε, Χασάν (71' Σολδάνο).


πηγή: gazzetta
photo: reporter-images