Λίγο πριν την έναρξη του παιχνιδιού Απόλλων Σμύρνης-ΠΑΣ Λαμία, όπου τελειώνουν για φέτος με επιτυχία οι υποχρεώσεις της Λαμίας, στο κοίταγμα του αντιπάλου, Απόλλων Σμύρνης, μου ήρθαν κάποιες σκέψεις και σας τις παραθέτω.

Φέτος από την αρχή η ομάδα της Ριζούπολης ήταν ο αδύναμος κρίκος, το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό. Και πραγματικά, όπερ και εγένετο.
Αυτόματα ανέτρεξα στη βαθμολογία και  είδα πως τον ακολουθεί ο Λεβαδειακός. Μια ομάδα που τη γλύτωσε αρκετές φορές στο παρελθόν, φέτος όμως δεν μπόρεσε.
Από πάνω τους τα Γιάννενα, τα οποία κατάφεραν και μοσχοπούλησαν ποδοσφαιριστές τους, αλλά δεν επένδυσαν και μοιραία ήρθε το αναπόφευκτο.
Αυτά για τις ομάδες που πάνε σούμπιτες.

Όπως και πέρυσι λοιπόν, έτσι και φέτος υπήρχαν οι αδύναμοι κρίκοι.
Πλατανιάς και Κέρκυρα πέρυσι, Απόλλωνας, Λεβαδειακός και Γιάννενα φέτος.

Πάμε και στα μπαράζ, όπου είτε είναι ο ΟΦΗ είτε είναι ο Αστέρας Τρίπολης, πιστεύω πως οι ομάδες της Super League θα επικρατήσουν και θα παραμείνουν στην Κατηγορία, με ομάδες από τη Football League, Πλατανιάς ή Απόλλωνας Λάρισας.
Γιατί το λέω αυτό, γιατί στον ΟΦΗ και στον Αστέρα, Ε-ΠΕ-ΝΔΥ-ΟΥΝ, ρέει το χρήμα.

Οπότε λοιπόν από τη Football League, ανεβαίνει μόνο ο Νέος Βόλος. Μια ομάδα με μικρό προϋπολογισμό και άπειρη στην Κατηγορία.

Ξημερώνει πλέον η νέα σεζόν, 2019-20, τι κάνει η Λαμία;
Αρχίζω και αναλύω. Η Λαμία πέρυσι, είχε άνετη παραμονή. Φέτος τα πήγε περίφημα, αφού είχε σε ευθεία βολή την πόρτα της Ευρώπης.
Επειδή τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές αγωνίζεται στον Απόλλωνα, με νίκη φιγουράρει  ως πρώτη επαρχιακή ομάδα στη Super League. Άντε με νίκη του Παναιτωλικού αύριο, να είναι δεύτερη η Λαμία.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω λοιπόν και με τα όσα ακούγονται για προπονητές και παίκτες που φεύγουν κι έρχονται στη Λαμία, βάζω το μέγα ερωτηματικό.

Του χρόνου πέφτουν δύο. Ο Νέος Βόλος φαίνεται να είναι ο πρώτος αδύναμος κρίκος, από κει και πέρα οι ΟΦΗ, Ξάνθη, Λάρισα, Λαμία, Αγρίνιο και Τρίπολη, βράζουν στο ίδιο καζάνι.
Οι Παναθηναϊκός λιγότερο και ο Πανιώνιος πολύ περισσότερο, σε τι κατάσταση οικονομική θα είναι να στηρίξουν την ομάδα τους;
Το θέμα είναι και το ξαναγράφω, η Λαμία τι κάνει.

Πάει σε χαμηλό μπάτζετ και ενισχύεται το Γενάρη, για να πετύχει την παραμονή ή τα "σπρώχνει" για να βγει Ευρώπη.
Και αν βγει που να πάει, σε ποιο γήπεδο να παίξει. Να ξεσπιτωθεί για να πει ότι παίζει Ευρώπη;

Αυτά είναι ζητήματα της επόμενης μέρας, που θα απασχολήσουν τον μεγαλομέτοχο και τη διοίκηση του ΠΑΣ. 
Και αυτό το δίλημμα, είναι ο οδηγός, ο μπούσουλας για το τι πρέπει να κάνει. Ποιος θα είναι ο προπονητής, ο ίδιος ή άλλος και φυσικά το έμψυχο δυναμικό.

Ακούγονται πολλά και διάφορα, ιδίως ονόματα,  αλλά το πρόβλημα είναι αλλού.
Και εξηγούμαι. Πολλά έχουν έχουν ειπωθεί για Ξάνθη, Τρίπολη και Αγρίνιο. Πως ήταν πάνω σε τρένα, βαπόρια και αεροπλάνα. Το ίδιο έλεγαν για Κέρκυρα, Βέροια, Πλατανιά, Καλλονή.
Τα ίδια και χειρότερα λένε και για τη Λαμία.

Όμως, ο Πανόπουλος στην Ξάνθη, ο Καϋμενάκης στην Τρίπολη και ο Κωστούλας στο Αγρίνιο, Ε-ΠΕ-ΝΔΥ-ΣΑΝ. Αυτή είναι η διαφορά!!
Έβγαλαν παίχτες από τις ακαδημίες τους, πήραν παίχτες από το Τοπικό και τους δούλεψαν και είχαν συνεργασία με σκάουτερς στο εξωτερικό
Τι παρουσίασαν, τον άγνωστο Χ. Μια ομάδα που δεν την ήξεραν και δεν την είχαν διαβάσει οι άλλοι, οπότε προβλημάτιζε τον αντίπαλο.
Έτσι πέρα από τα θετικά αποτελέσματα, αποκόμισαν και οικονομικά οφέλη. Το πρόσημο θετικό.

Αντίθετα με αυτές τις τρεις ομάδες, οι Κέρκυρα, Βέροια, Πλατανιάς, Καλλονή και λίγο ο Λεβαδειακός (ο οποίος μέχρι ενός μικρού σημείου αξιοποίησε ταλέντα της περιοχής), δεν επένδυσαν και αρκέστηκαν σε μισθοφόρους αμφιβόλου αξίας ποδοσφαιριστές.
Το ίδιο ισχύει και για τα Γιάννενα, τα οποία αν και έδειξαν πολύ καλό πρόσωπο στις μικρές ομάδες, τις λεγόμενες Κάπα, αν και έφερε λεφτά ο Μαυροπάνος, εν τούτοις δεν έδωσαν τη σημασία που έπρεπε.

Εν κατακλείδι για τον ΠΑΣ Λαμία, έχω την άποψη πως πρέπει να στραφεί στα ταλέντα του νομού. Στα Τμήματα Υποδομής που έχει και σε ποδοσφαιριστές του Τοπικού της Φθιώτιδας. 
Όπως επίσης και σε ευρύτερες συνεργασίες με μάνατζερς του εξωτερικού. 
Ήρθε η ώρα η Λαμία να βγάλει ταλέντα και φυσικά να βγάλει λεφτά. Να γίνει η βιτρίνα και να πουλήσει.

Αυτή είναι η επένδυση της επόμενης ημέρας και είναι η μεγάλη ευκαιρία της.
Γιατί η Λαμία μπορεί να αξιοποιήσει το δυναμικό της περιοχής και όχι μόνο.
Για σκεφτείτε, Καραγκούνης, Μπουλούλης και Τσούκαλος, αναδείχθηκαν χωρίς τον ΠΑΣ Λαμία ψηλά και είναι Λαμιώτες, που τώρα φυσικά αγωνίζονται σ' αυτόν.
Μέσα σε δύο χρόνια η Λαμία ανέδειξε παιδιά από την περιοχή μας και τώρα παίζουν σε Εθνικές Κατηγορίες. Παιδιά που δούλεψαν.

Και κλείνω για να το προχωρήσω και να το καταλάβετε ακόμη καλύτερα, τον 20χρονο Ρόμανιτς η Λαμία τον ανέδειξε.
Ένα πολύ καλό προπονητικό τιμ, άριστη επιλογή ταλέντων, πολύ σκληρή δουλειά και ανεβαίνει σκαλοπάτι η Λαμία, ανεβαίνει αυτόματα ο πήχης.

Υ.Γ. Είδαμε και τους λεγεωνάριους τι έκαναν, κάτι Μπούντνικ, Πριντέτα, Άντρονιτς, Άστσεριτς, Μπεν Τζεμιά, Ορτέγκα, Οσμάν, Κρισάντους, Ντακόλ.... ατέλειωτος ο κατάλογος.