Από την πλούσια θεματογραφία του λευκώματος «60 χρόνια Α’ Εθνική», σήμερα παρουσιάζουμε τον πρώτο ποδοσφαιριστή, που πέτυχε τέσσερα γκολ σε ένα αγώνα και τη μοναδικότητά του, καθώς είναι πρώτος και τελευταίος αμυντικός που το κατάφερε!

Το συλλεκτικό, αριθμημένο λεύκωμα διατίθεται μόνο από την Super League και για παραγγελίες ή πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήστε στο  e-mail social@slgr.gr.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΕΣΤΡΟΒΑΣ: Πρώτο και ιστορικό καρέ!

Ο Κώστας Νεστορίδης μεταξύ άλλων πέτυχε και το πρώτο χατ τρικ στην ιστορία, ωστόσο το πρώτο καρέ είναι και θα παραμείνει ιστορικό. Στις 6 Μαρτίου 1960 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» η ΑΕ Νίκαιας είναι τυπικά γηπεδούχος με τον Εθνικό. Οι γηπεδούχοι έχουν μείνει πολύ πίσω βαθμολογικά, δεν έχουν νίκη και προέρχονται από βαριές ήττες 5-0 από τον Πανιώνιο και 6-1 από τον Παναθηναϊκό.

Ο Εθνικός έχει ξεκινήσει πολύ άσχημα, αλλά οι τρεις νίκες του στα πέντε τελευταία παιχνίδια είναι ενθαρρυντικές. Οι παίκτες του Ετόρε Τρεβιζάν μπαίνουν δυνατά στο παιχνίδι και στο 4ο λεπτό ο Σωτήρης Πέστροβας ανοίγει το σκορ. Ο αμυντικός από τον Ασπρόπυργο βρίσκει τρόπους και προωθείται τακτικά, ανεβαίνοντας στο γήπεδο.

Η ΑΕ Νίκαιας ισοφαρίζει με τον Μπάλκο, αλλά ο Φώτης Γιαννίτσας κάνει το 1-2, που είναι και σκορ ημιχρόνου. Στο δεύτερο ημίχρονο όμως ο Εθνικός είναι καταιγιστικός. Ο Γιαννίτσας κάνει το 1-3 και από εκεί και πέρα ο Εθνικός κυριαρχεί και μέσα σε 12 λεπτά βάζει τέσσερα γκολ. Τρία με τον Πέστροβα και ένα ακόμα με τον Γιαννίτσα!

Τελικό 7-2 με τον Σωτήρη Πέστροβα να γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιριστής που έβαλε τέσσερα γκολ σε έναν αγώνα. Ακολούθησαν πολλοί και με τέσσερα και με πέντε, αλλά ο 25χρονος τότε Πέστροβας, θα μείνει στην ιστορία ως ο μοναδικός αμυντικός που κατάφερε κάτι τέτοιο! Άλλωστε στα 115 συνολικά παιχνίδια του με τον Εθνικό στην Α’ Εθνική έβαλε μόλις επτά γκολ συνολικά!